Een klein groepje yogales geven in het bos… ik vind het heerlijk! Toch had ik stiekem wel een drempeltje over te gaan toen ik afgelopen dagen alleen met m’n matje op pad ging voor buiten yoga… Maar toen ik die eenmaal over was realiseerde ik me weer des te meer hoe fijn het is… Ik geef je hier handvatten om zelf yoga buiten te doen.

 natuur + yoga = magic! en super gezond!

Je blik verbreedt letterlijk en figuurlijk in de natuur. Echt met je voeten op de aarde staan. Zonnegroet met/ naar de zon. Reiken naar de hemel. De boom beoefenen naast de bomen.  Weg van alle prikkels, ons drukke bestaan en dagelijkse beslommeringen.  Je ademt frisse lucht in, de zuurstof uit de bomen voedt je. En wat jij uitademt wordt weer opgenomen door de bomen. We vergeten vaak dat we ook gewoon een onderdeel van de natuur zijn, zo verbind je je weer… Met de natuur om je heen en jouw ware natuur.

En voor mij nog een extra snufje magie….waar ik mijn matje uitrolde vond ik braakballen. Later kon ik de uil ook goed zien! (zie foto) Zo gaaf!

Als je meer wilt lezen over de vele wetenschappelijk bewezen positieve effecten die de natuur op ons heeft is het boek ‘The nature fix van Florence Williams’ een aanrader. In dit (engelse) boek legt ze uit waarom de natuur ons blijer, gezonder en creatiever maakt, onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek.

Enkele fotos van mijn uitzicht toen ik zelf yoga buiten in de natuur deed. InNatuur yoga. Op een foto zie je de uil in de boom

Ook jij kan zelf yoga beoefenen  in de natuur! 

Ook als je niet zelf een fijne complete serie asana’s (de yogahoudingen) uit kan voeren. Of geen matje bij je hebt. Yoga omvat namelijk veel meer dan de asana’s (yogahoudingen) uitvoeren, zoals wij het vaak in het westen kennen. En kleine beetjes op een dag of week kunnen mooi resultaat opleveren. Onderstaande tips zijn natuurlijk ook mooi om je yoga beoefening breder te trekken dan je yogales en meer in je dagelijks leven te verweven.

Als je de natuur intrekt (of je eigen tuin) kan je bijvoorbeeld ook eens:

Een korte mediatie doen, op een mooi plekje op de grond of op een bankje. Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Een voorbeeld uit de tantra traditie is de anker punt meditatie waarbij je je aandacht op 1 punt richt. Je richt je in dit geval op een punt in je buik: twee vingers (breedte) onder je navel en drie naar binnen. Als je afgeleid wordt, geen probleem, richt je aandacht weer terug naar dat punt. Deze meditatie help onder andere om goed waar te nemen en de geest te kalmeren. Ik neem vaak een vuilniszak of plastic tas mee het bos in als het nat is zodat ik ergens kan gaan zitten als ik dat zou willen.

Wandelmeditatie: bijvoorbeeld door het grootste gedeelte van je aandacht steeds bij je voeten en het (wisselende) contact met de grond houden terwijl je loopt. Hoe voelt de ondergrond? Volg de drukverdeling en beweging in je voeten. Dit kan bijvoorbeeld je doen als je merkt dat je in het bos nog steeds veel in je hoofd zit.

1 (staande) asana (houding) doen die je kent. (Of je staat gewoon even stil!). Voel je voeten contact maken met de aarde en kom rustig in de houding. Breng je aandacht naar je adem, voel je lichaam, zo verbind je je ook met het hier en nu. Deze houding kan je eventueel herhalen om te verdiepen. Voel ook na wat de houding voor je heeft gedaan.

Doe een ademoefening die je kent en prettig vind. Ken je geen specifieke ademoefening? Alleen al rustig en diep ademhalen (zonder te forceren) helpt je hele systeem tot rust te komen. Wellicht kan je voelen dat je buik bij de inademing een beetje boller wordt, en bij de uit adem weer wat vlakker. Het heel bewust volgen van de adem kan je kalmeren als je gestrest bent. En het handige: je adem is er altijd en kost niks.

Combineer wandelen met je adem: probeer uit wat een prettige verhouding en snelheid voor je is: bijvoorbeeld 6 stappen inademen en 6 stappen uit. Of als je meer de focus op ontspanning wilt kan je twee keer zo lang uitademen als dat je inademt. Als dat comfortabel is, kan je rustig naar 4 stappen in en 8 stappen uit. Observeer wat dit doet!

– Kijk eens goed om je heen hoe mooi alles is en richt je dan helemaal op het gevoel van tevredenheid, dankbaarheid of liefde. Hoe voelt dit in je lichaam? Waar voel je dit in je lichaam? Kan je dit gevoel vergroten en door je hele lichaam laten stromen?

Ga eens languit liggen op het gras. Loop je lichaam van binnen langs met je aandacht en laat lichaamsdelen één voor één meer ontspannen, zwaarder worden en voor je gevoel een beetje zinken in de grond. Laat je helemaal gedragen worden door de aarde en rust uit met open of gesloten ogen. Lees hier meer over savasana, de liggende houding waarmee een yogales (bijna) altijd wordt afgesloten en tips om dieper te ontspannen.

zelf buiten yoga: Een meisje in een bloemetjesjurkje ligt languit in het gras vol madeliefjes. Dat is pas flower power; savasana in de natuur. Direct in verbinding met de energie van de aarde.
Flower power! Savasana in de natuur. Zo sta je direct in verbinding met de energie van de aarde.

Veel experimenteer plezier!

p.s.  Wil je buiten yoga lessen volgen in de natuur van Apeldoorn? Mail naar info@www.innatuuryoga.nl of klik hier voor meer informatie. Volg voor het laatste nieuws en informatie over de yogalessen buiten in Apeldoorn de facebookpagina van InNatuur yoga.

Heb je juist behoefte aan een yogales thuis, in je eigen nest en habitat 🙂 , helemaal gericht op ontspanning? Lekker makkelijk je matje uitrollen en daarna zo je bed in kunnen? Doe dan eens mee met de online pyjamayoga en mail naar info@www.innatuuryoga.nl

Deelneemster van InNatuur buiten yoga voert de boomhouding uit met uitzicht op de bosvijver in Park Berg en Bos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *