Juist tijdens de koude en donkere maanden is buiten blijven bewegen zo gezond (en fijn!) Daarom gaan de outdoor yogalessen van InNatuur yoga in Apeldoorn gewoon door in de vorm van een wandeling!

“Outdoor yoga in de winter? dat is toch véél te koud?!” “Het moet wel leuk blijven!” “Wandel yoga, tja… is dat wel yoga?” “Ik krijg al een blaasontsteking als ik er aan denk om op mijn matje op de koude natte grond te liggen!” Wat is jouw eerste gedachte bij outdoor yoga in de winter? De mijne is “Genieten!” En ik zal je vertellen waarom.

Yoga serie in de zon op de bosweide van Park Berg en Bos

Veel mensen zijn gevoelig voor een winterdipje of winterDIP. Als je in het donker naar je werk gaat en in het donker weer thuis komt kan je je net een molletje voelen. Eenmaal lekker binnen heb je wellicht een hogere drempel over te gaan om ‘de kou in te gaan’. Waardoor je zonlicht (vitamine D!) èn echte frisse lucht èn beweging mist! Het zou juist goed zijn om juist wel buiten te bewegen. Wist je dat het ook goed is, een beetje kou? Je lichaam moet extra werken, dus je verbrand ook nog eens wat meer!

Wandelen is natuurlijk al een mooie manier om comfortabel buiten te bewegen maar wij willen meer! Genieten van de voordelen van yoga, maar dan zonder als ijsblokjes aan ons matje te blijven kleven. En dat kan!

InNatuur yoga geeft tijdens de koude maanden yoga winter wandelingen op woensdagochtend. We wandelen een rondje door park Berg en Bos in Apeldoorn en in deze wandeling verweven we yoga. Yoga houdingen of series, pranayama (adem) oefeningen (wandelend, staand of zittend op een klein matje als het weer het toe laat) en wandelmeditaties. Zelf vind ik dat je daardoor nog meer van de natuur kan genieten. We kunnen zo ook verschillende mooie plekjes kiezen om een serie of oefening te doen. En wie weet komen we nog een reetje, ijshaar of iets anders moois tegen….

Er zijn een aantal leuke droge plekjes om een yogaserie te doen als het regent.

Nog een verschil met de gewone outdoor yoga les is dat we de matten thuis laten en de schoenen aan! Ik neem voor iedereen speciale matjes mee indien deze gewenst of nodig zijn voor de les. Je hoeft niet met je mat te sjouwen. Ook houd dit in dat we minder of geen asanas op de grond doen en er geen liggende eindontspanning (helaas) is. (of we moeten er een keer samen voor kiezen onze slaapzak mee te nemen;) We zorgen uiteraard wel dat een les met ontspanning wordt afgesloten.

Doordat je je schoenen (of snowboots) de hele tijd aanhoud blijf je veel makkelijker warm. Verder kan je je zo warm aankleden als je wilt. Je moet er alleen nog een beetje in kunnen blijven bewegen. Echte koukleumen kunnen lekker met mutsen, sjaals en handschoenen mee doen. Je hoeft echt geen kou te lijden! En uiteraard blijven we dus ook voldoende in beweging en houden we ons op die manier warm. Bij regen kan je een paraplu gebruiken en ik heb poncho’s op zak. Ook zijn er mooie droge plekjes waar we een serie houdingen kunnen uitvoeren.

Wandelmeditatie komt normaal meestal niet zo aan bod binnen de standaard yogalessen maar de yoga heeft wel degelijk verschillende mooie wandelmeditaties. Mocht je het stilzitten bij een zittende meditatie moeilijk vinden is dit wellicht wel jouw vorm van meditatie! Ook verschillende (adem)oefeningen kunnen in een lopende/ bewegende vorm worden uitgevoerd.

Toen ik vanmorgen op de heuvel van de bosweide in Apeldoorn de yogaserie deed kon ik alleen maar genieten. We zagen een roofvogel. Kozen voor een prachtig weids uitzicht. Mijn lichaam vulde zich met echte zuivere frisse lucht tijdens de joy kriya (oefening met adem en beweging) en tijdens de driehoek houding genoot ik van de wolken die voorbij dreven (net als gedachten…. daar had ik geen last van). Bewust contact maken met de voeten op de aarde en de armen en het hoofd in de lucht….. Yoga verbindt je met je eigen natuur, het liefst doe ik dat in de natuur!

Wandelen en yoga, een top combinatie! Mooi, comfortabel, gezond en leuk!

Lijkt het je ook wat? Je kan drie proeflessen volgen voor 30 euro dan krijg je er een kadootje bij. Je vragen stellen en opgeven doe je via info@innatuuryoga.nl Ik hoop je te zien!

Outdoor yoga tips en tools

Tips om zelf in de natuur yoga te doen anders dan een serie yoga houdingen.

Tips om (zelf) buiten yoga te beoefenen, ter voorbereiding en om meer te genieten in de natuur.

Leer zelf een yogaserie om makkelijk tussendoor (en buiten) te doen: Happy Energy Ritual