Laatst zei iemand ‘ yoga is toch juist heel heel veilig?’ Ja, het idee is dat je heel bewust met veel aandacht en respect voor jouw lichaam beweegt. Er zit geen wedstrijd element in of mogelijke botsingen met anderen en het is goed voor je. Maar ook Nee, je kan je zeker bezeren met yoga als je houdingen (structureel) niet goed uitvoert. Ik zal een aantal voorbeelden benoemen zodat je veiliger thuis kan oefenen of in je les. Specifieke yoga houdingen kunnen ook contra indicaties hebben! Dat gaat voor te ver om hier nu uitgebreid op in te gaan maar is wel goed om je te realiseren.

Luisteren naar je lichaam om yoga veilig te houden

Een voordeel van yoga boven teamsport of sportschool is dat je zelf met aandacht en respect voor je lichaam beweegt. Tenminste dat is het idee. Dit kan lastig zijn bijvoorbeeld als je ego net zo ver wilt komen in een houding als de buurvrouw. Of als je die grenzen gewoon nog niet zo goed voelt. In een andere blog met tips voor in je yogales komt luisteren naar je lichaam aan bod, dat is een hele belangrijke.

Maak gebruik van je yogadocent

Evenals aangeven aan je yogadocent als je een blessure of aandoening hebt. Of zwanger bent. Zoiezo is het wat dat betreft prettig om lessen te nemen bij een goede yogadocent, deze zal altijd veiligheid in de gaten houden. Maar ook echt zelf regie houden over je lichaam door zelf goed te weten van je arts of behandelaar wat je juist wel of niet moet doen bij blessure of aandoeningen èn door je lichaam te leren kennen. Yoga zal je bij dat laatste ook helpen.

Te flexibel?!

Eentje wil ik er wel even uitpikken. Hypermobiliteit. Zonder er uitgebreid op in te gaan: dan kan je lichaam wat verder strekken/ bewegen dan de ‘normale’ range of motion. Je kan bijvoorbeeld je armen, benen, vingers overstrekken (knieen ‘op slot’), bent erg lenig. Handig voor yoga zou je zeggen als je denkt aan al die mooie ingewikkelde ‘gevordenden’ poses. Ja en nee. Ik kan me voorstellen dat je je eerder tot yoga aangetrokken kan voelen, je ego kan het gevoel hebben er ‘goed’ in te zijn en anderen kunnen onder de indruk zijn.

Maar, als je niet oppast kan je je lichaam kwaad doen op de langere termijn. En niet iedereen heeft dit ook door bij zichzelf. Het stretchen kan zo heerlijk zijn maar eigenlijk mag je juist meer kracht en stabiliteit ontwikkelen om je gewrichten te beschermen.

Je moet opletten niet te overstrekken. Zeker niet inhoudingen waar er extra druk/ gewicht op staat. Zorg dat je een kleine mircro buiging behoud. Enkele voorbeelden waar je op moet letten:

  • Plankhouding: Let er op dat je armen niet overstrekken, houd een kleine buiging. Je kan je handen als het ware heel iets naar elkaar brengen om je biceps meer aan te spannen voor meer stabiliteit. Let ook bij de hond op je schouders en armen.
  • Driehoek en piramide: Zorg dat je voorste been niet overstrekt. Zet je gewicht / druk wat meer op de bal van je voet. Zelf kom ik in de houding vanuit een iets gebogen been en strek ik daarna met aandacht wat verder zonder te overstrekken.
  • Zittende vooroverbuigen (en andere stretches) ga niet ‘all the way’ om de stretch te helemaal voelen. Je voelt het niet altijd als je te ver gaat. Ga bijvoorbeeld 80 % van wat je kan. Ook kan je bijvoorbeeld in die zittende vooroverbuiging je hamstrings nog iets geactiveerd houden om dit te voor komen.

Een goed tip kan ook zijn om eens een foto te maken van een aantal poses om eens goed te kijken hoe je ze uitvoert.

Pauline is hypermobiel. Ze houd haar eigen yoga practice veilig door bijvoorbeeld bij deze driehoek houding een lichte microbuiging in haar voorste knie te houden.
Lichte buiging in de knie bij de driehoek.

Houdingen met een waarschuwing

En aandachtspunten om deze yoga houdingen veilig uit te voeren.

cobra:

In de cobra buig je je rug naar achter en kijk je omhoog. Wees voorzichtig met het achterover brengen van je nek. Maak deze yoga houding meer veilig door je nek lang te houden en niet te ver naar achter te brengen.

Schouderstand:

Realiseer je dat je nek erg ver naar voren wordt gebracht in deze houding en dat er druk/ gewicht op staat. Dit kan (de vaten in) je nek beschadigen en soms zelfs leiden tot een beroerte. Merk je blauwe plekken, stipjes in de nek op stop dan met de houding. Om deze yoga houding veiliger uit te voeren gebruik je een dikke opgevouwen deken(s) waar je je schouders en bovenarmen op plaatst. Je hoofd ligt op de grond. Zo wordt de hoek van de nek minder extreem.

Laat je hoofd eenmaal in de houding recht liggen en draai je nek niet.

Hoofdstand:

Zorg dat bijna alle druk op de onderarmen is. Zorg ook dat je sterk genoeg bent om dit te doen. En weet hoe je dit moet doen. Dus oefen bijvoorbeeld met de dolfijn om eerst veilig die kracht te ontwikkelen voor je aan de hoofdstand begint. Een andere optie kan een hoofdstand bankje zijn. Dan is er geen druk op je hoofd en nek maar dragen je schouders je gewicht. Je hebt dan wel de gunstige effecten van de hoofdstand. De hoofdstand werkt op je kruinchakra. Wil of kan je (nog) geen hoofdstand (of doe je deze met het bankje)? Dan kan je ook beide handen op je kruin plaatsen en met zachte druk rustige cirkels draaien.

Het wiel:

Zorg dat je geen gewicht op je hoofd hebt als je jezelf omhoog duwt.

Deze sneeuwpop doet zijn yoga veilig hij gebruikt ondersteuning van mos onder de schouders zodat hij zijn nek (als hij die zou hebben) beschermd
Schouderstand met dekentje van mos 😉

Tot slot

Ik wil je absoluut niet bang maken, maar wel bewust. Daarom benoem ik enkele voorbeelden. Zorg dat je zelf weet waar je op moet letten als er iets is. Luister naar je lichaam en beweeg met aandacht, laat je nooit pushen of verleiden iets te doen wat niet goed voelt. Zorg dat je een goede docent hebt (of volg een docentenopleiding als je je verder wilt verdiepen en meer zelf yoga wilt beoefenen.) Ik geloof in de enorme kracht van yoga! En juist in het bewust bewegen en leren voelen (en meer leren over je ego, en deze meer los leren te laten) zit de potentie voor veilig werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

Geniet van je yoga!

Meld je aan bij onze nieuwsbrief voor meer tips over yoga, mind-walk en ontspanning. En je wordt op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen, aanbiedingen en meer!

Ik wil op de hoogte blijven en meld me aan voor de nieuwsbrief

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.