Voor veel mensen is ‘gewoon’ gaan stil zitten om te mediteren moeilijk. ‘Gewoon even’ rust nemen tussendoor met een kop koffie of thee is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In onze huidige maatschappij krijg je op een dag ook ontzettend veel prikkels binnen en het is ‘normaal’ om druk te zijn. Echt de stilte betreden is men vaak niet meer gewend en kan lastig zijn. Wandelmeditatie kan dan een goede optie zijn.
Zeker als je bij meditatie denkt dat je niet mag denken (Probeer maar uit: denk nu NIET aan een roze olifant…)
Of als het nieuw is en de gedachtes alleen maar erger lijken te worden….
Als je gaat zitten kan je hoofd lekker los gaan met vaak niet de leukste dingen. (waar je wellicht stiekem juist van weg loopt door druk te zijn?) Maar ook overtuigingen over rust nemen kunnen een rol spelen spelen!
Het is wel waardevol om achter die overtuigingen te komen en zicht te krijgen op je gedachten zodat je ze kan ombuigen. Anders blijven ze onbewust continu op repeat staan.
Naast dat je met meditatie ( en ook yoga en yoga nidra) kan gaan ontdekken dat je niet je gedachten bent maar ze waarneemt. Dat kan enorm helpen om er losser van te komen en met meer afstand naar te kijken.
Geef jezelf dus de tijd en maak je niet te druk als ‘het niet lukt’. Laat je verwachtingen los van hoe het zou ‘moeten’ gaan.
Ook zijn er verschillende manieren van meditatie.
Wandelmeditatie
Wandelmeditatie kan een hele prettige optie zijn. Je hoeft niet stil te zitten! En als je in de natuur kan lopen pak je gelijk de gezondheidsvoordelen van wandelen en de natuur mee. (Realiseer je ook dat je wandelmeditatie binnen kan beoefenen als je een beetje ruimte hebt.)
Ook met wandelmeditatie kan je je mind een opdracht of een focus geven. Dat je kan helpen je gedachtestroom te onderbreken, meer te aarden of in je lijf te komen of je energie/ gedachten positief te beïnvloeden.
Binnen de Mind-Walk, yoga (in de winter) en ook de Inner Kompas Gidsing in de natuur van Apeldoorn kunnen we gebruik maken van allerlei verschillende vormen en sub-vormen van wandelmeditatie. Met de aandacht naar binnen in je lijf, juist naar de omgeving of gericht op een stukje reflectie/ mindset. Ook wandelen met aandacht voor je adem of een specifieke ademoefening is mogelijk. In de yoga zijn wandelmeditaties maar er is ook overlap met mindfulness en bosbaden (Shinrin- Yoku)
Ook als er thuis veel afleiding is kan een blokje om wonderen doen. Kan je de natuur, tuin of park in, pak je gelijk die gezondheidsvoordelen ook nog even mee. Naast dat specifieke vormen jouw verbinding met de natuur om je heen kunnen versterken.
Vertaalslag naar het dagelijks leven?
Daarnaast kan het ook een mooie oefening zijn als je juist in stilte tot jezelf kan komen in een yoga of meditatieles of in je eigen stille plek ik huis. In het dagelijks leven is die er vaak niet. Met wandelmeditatie komen er meer prikkels binnen dan als je met gesloten ogen stil zit (of ligt). Ook kan je worden afgeleid door iets wat je ziet, iemand die langs komt etc.
Dit kan een mooie manier zijn om ervaren en oefenen dat je én je omgeving kan waarnemen én bij je lijf kan blijven. En om bij afleiding steeds makkelijker terug te keren. Voor mijn gevoel maakt dit de vertaalslag naar meer mindfulness in je leven makkelijker.
In je dagelijks leven kan je het ook makkelijk tussendoor even toepassen. Als je
Probeer het zelf!
Een van de ‘simpelste’ vormen blijkt vaak een favoriet bij mensen die een Mind-Walk training volgen of die ik meerdere keren zie bij de natuurcoaching:
Breng je aandacht naar je voeten terwijl je loopt.
Uiteraard kijk je waar je loopt maar het grootste gedeelte van je aandacht is bij je voeten.
Voel het contact met de aarde, voel de ondergrond waarop je loopt,
Voel de afwikkeling in de voet, verplaatsing van de druk, spieren in de voeten, druk van je sokken of schoenen….Wat kan kan je hier waarnemen?
Je hoeft hierbij niks ‘goed te doen’, te verklaren of op enige manier te labelen….
Alleen maar waarnemen…
Zo blijf je lopen met de aandacht bij je voeten
En als je wordt afgeleid……goed dat je dat opmerkt!
Dan breng je liefdevol je aandacht weer terug naar de voeten.
Merk op wat het met je doet als je een tijdje zo loopt.
Probeer het maar eens uit!
Wil je zelf op pad, waar en wanneer je wilt en met (o.a.) audio begeleid worden in wandelmeditatie? Laat je verrassen met de online Mind-Walk ‘Ontmoeten en Ont-moeten’ Hierin maak je contact met de natuur in jezelf en om je heen en start je met het ont-moeten van jezelf. Je maakt je hoofd leeg, komt tot rust en geniet intenser van de natuur om je heen.
Wandelmeditatie met mala
Laatst was ik zelf zo druk in mijn hoofd dat ik merkte dat wel heel erg makkelijk afgeleid was en de neiging had snel weer te stoppen. Ik droeg mijn mala om m’n arm en bedacht een combinatie. Een kraaltje verschuiven per stap.
Zo bleef ik makkelijker bij de les tot ik 108 bewuste stappen had gezet. Ook word je extra vertraagd in je stappen en heb je wat meer concentratie nodig dit uit te voeren. Dit hielp mij om heel bewust bij elke stap te blijven. En stap voor stap meer uit mijn hoofd te komen.
Probeer maar eens uit als je een mala hebt. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!
Als je nieuwsgierig bent naar nog meer verschillende manieren om een tastbaar hulpmiddel te gebruiken bij meditatie, ademoefeningen, je energie/ gedachten ter veranderen, je dag af te sluiten, kijk dan eens op www.innatuuryoga.nl/mala Uiteraard zitten hier er ook wandelende oefeningen tussen. Ook leuk als je al een mala hebt maar deze niet echt gebruikt