Ik kan je vertellen over de gevolgen van stress en chronische stress op je mentale en fysieke gestel maar hoor je wel eens over de voordelen van ontspanning?!

In ontspanning:

voel je je fijner

– voel je je rustiger

– wordt je creatiever

– minder last van negatieve gedachten, onzekerheid

– kan je plotselinge inzichten krijgen

– kunnen goede ideeën tot je komen

– ben je meer verbonden met jezelf

– gedraag je je meer als jezelf

– ben je gelijk moediger, je hebt een la/aaaaang lontje

– krijg je meer levensenergie

– meer zin

Heerlijk toch?

Herken je ze?

Waarom hebben we het daar niet meer over?

Vrouw beoefend outdoor yoga. Hiermee ervaar je zelf de voordelen van ontspanning plus de gezondheidsvoordelen van de natuur.

Waarom kan het zo moeilijk zijn?

Negatieve overtuigingen

Ga eens na bij jezelf hoe denk je over ontspanning? wat vind je van iemand die rust? Hoe denk je over een middagdutje? Stop je wel eens voor je moe bent, als je je taak nog niet klaar hebt? rust je zelf zoveel als nodig en indien niet waarom? Heb je tijd nodig om alleen te zijn/ voor ontspanning en zeg je dit ook tegen een ander. Indien niet, waarom niet?

Dikke kans dat ook jij een paar negatieve overtuigingen over rust nemen hebt. Wellicht moet een taak eerst af, vind je het lui, of egoïstisch.

Dat is (naar mijn menig) jammer maar niet heel gek. De maatschappij is heel snel, gericht op geld (tijd is geld!), gericht op status op de dingen die je doet of bezit. Waarschijnlijk heb je ook in je jeugd iets mee gekregen over de (voordelen van) rust/ ontspanning/ niks doen. En mocht alles er zijn wat er was?

Ga eens na wat jouw ouders jou (al dan niet) lieten zien over ontspanning. Wat ze er over zeiden. Wellicht waren er nog andere mensen waarvan je iets negatiefs over ontspanning hebt opgepikt. Een familielid of docent die wat zei als jij zat te dagdromen? Of had jij (ook) een ‘ontspannings rolmodel’ en wat deed of zei deze?

BEN JIJ een ‘ontspannings rolmodel voor de mensen om je heen?!

Meisje in een bloemetjesjurk languit op het gras vol madeliefjes.

Niet voelen

Er kan ook nog een andere reden mee spelen waarom je niet voldoende rust. Als je rust, even niks doet…. Heb je geen afleiding en ben je alleen met jezelf. En jouw gedachten en gevoelens. Die dan meer naar boven komen. En dat vinden we vaak zo moeilijk dat we er van alles aan doen om dat te voorkomen, allerlei verslavingen kunnen opspelen. Wees eens eerlijk. Het kan ook ‘druk zijn’ of dat je yoga of spiritualiteit gebruikt om niet te voelen. Hoe zit dit bij jou? Kan je zijn met wat er is?

Ook hierbij zou je voor jezelf kunnen nagaan wat je over het omgaan en tonen van emoties hebt mee gekregen en hoe je er zelf over denkt.

Bewustwording is een begin

Wellicht zijn er een paar kwartjes gevallen. Zie je beter hoe je zelf denkt of hoe dat is ontstaan. Dat brengt nog niet perse direct verandering. Maar door je er bewust van te zijn kan je nu je eigen keuzes gaan maken. Hoe zou je willen denken, wat zou je willen dat jouw overtuiging is. Hoe zou je dan handelen, en belangrijker, rusten?

Dit ga je oefenen in kleine stapjes en als er weer een niet helpende gedachten of oude overtuiging langs komt kan jij deze beter aan de kant zetten.

Veel succes!

Gratis ontspanningsmomentjes voor thuis?

Wil je meedoen met het gratis programma voor meer momenten van ontspanning in je dagelijks leven? Zodat je zelf de voordelen van ontspanning kan gaan ervaren? Het programma staat voor je klaar in onze leeromgeving, de InNatuur academie!

Schrijf je hieronder in en je ontvangt een aantal emails met steeds meer tips en oefeningen!

Ja ik wil gratis ontspanningmomentjes voor thuis ontvangen!

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Hier lees je over yoga nidra, de ultieme yoga voor ontspanning, of is het meer dan dat?

Hier lees je meer over savasana de laatste liggende houding van de yogales. En hoe je deze kan aanpassen.