Ga je voor het eerst naar yoga en weet je niet zo goed hoe en wat? Onzeker of je het wel goed doet of lenig genoeg bent? Twijfels of iets wel goed voor je is of voel je je ergens niet zo prettig bij? Hopelijk geven deze tips voor yoga je handvatten en bruikbare informatie waarmee een standaard yogales jouw fijne yoga wordt!

DO’S

Voor het eerst naar yoga? Probeer het meerdere lessen achter elkaar uit.

De eerste yogales zijn de meeste mensen vooral nog aan het zoeken hoe al die vreemde houdingen werken en hoe de les in elkaar zit. Soms is het taal gebruik ook nieuw of wennen. En ontspannen in die houding, hoe dan? Als je 3 of 4 proeflessen neemt bij dezelfde yogales (docent) geef je jezelf de kans om wat te wennen waardoor je beter de aandacht bij je lichaam en adem kan houden. Hierdoor kan je wat meer ontspannen in de houdingen en deze bewuster gaan ervaren. Zo geef je jezelf de kans beter te bepalen of het wat voor je kan zijn. Als je wat langer regelmatig yoga beoefend kan je verschil in je lichaam en geest gaan ontdekken.

‘Luister naar je lichaam en ga niet over je grens’… Maar hoe doe je dat dan?

Yoga kan helpen om meer lichaamsbewustzijn te creëren en daardoor beter aan te voelen wat goed voor je is en wat niet. Als dit lastig is zijn er wel een aantal algemene dingen waar je op kan letten. Je spieren voelen als je stretcht of  in een krachtige houding is prima. Wat spierpijn als je start of houdingen doet die je niet gewend bent is niet erg. En niet alle houdingen zijn ontspannend of comfortabel, wat soms een verwacht wordt.

Maar het is nooit de bedoeling is dat iets pijn doet! Stop als je pijn voelt in je gewrichten, sla de houding over of pas hem aan. Pas ook op met tintelingen of een doof gevoel, dan kan het zijn dat een zenuw beklemt raakt, en kom terug uit de houding of ga minder ver. Je adem kan ook een goede graadmeter zijn. Als je merkt dat je niet meer rustig en diep kan ademen kom je terug uit de houding. Realiseer je ook dat elke dag en elk moment anders is, dus verwacht dat ook niet van jezelf en bekijk per moment wat goed voelt.

Als je achteraf toch last hebt is het verstandig om na te gaan of dit door specifieke houdingen kan komen zodat je deze een volgende keer minder lang of diep kan uitvoeren. Dit kan je ook met je docent bespreken dan kan je gelijk overleggen of er aanpassingen gewenst zijn.

Ga voor maximale gezondheidsvoordelen, niet voor de maximale prestatie

Aanvullend op de yoga tips hierboven: Er is een verschil tussen maximale prestatie (top-sport/ zo ver mogelijk in indrukwekkende yoga houdingen komen/ jezelf pushen om verder te komen in een stretch/ een houding vol te houden tot je lichaam echt niet meer kan) en maximale gezondheidsvoordelen (waarin je niet tot het uiterste gaat/ een stretch die je voelt maar comfortabel is en waar je kan blijven ontspannen/ voelen dat je wat hebt gedaan met versterkende houdingen maar zonder, of soms wat met wat milde, spierpijn de volgende dag). Bij yoga draait het naar mijn mening altijd om het laatste.

Buiten les van InNatuur yoga in Apeldoorn. Een vrouw voert 'de hoge plank' uit bij de bosvijver.

Geef het voor de les aan als je klachten of een blessure hebt en zorg dat je weet wat je wel of niet moet doen.

Op die manier weet je docent wat er speelt (en bijvoorbeeld waarom je deze week tussendoor even rust neemt of houdingen anders uitvoert) Dit kan het voor jezelf ook makkelijker maken even niet mee te doen met een houding of deze anders uit te voeren) Ook kan je docent met je mee denken en tips en suggesties geven voor aanpassingen van yoga houdingen. Zorg dat je zelf (indien relevant) van jouw arts of behandelaar weet wat je wel of niet mag en waar je op moeten letten. En luister goed naar je lichaam en kom rustig in en uit de houdingen.

Kijk met een open, onderzoekende, relaxte en liefdevolle blik.

Kijk elke keer weer opnieuw wat goed voelt en wat je lichaam kan of niet. Je zal zien dat dat kan wisselen.  In de ochtend is je lichaam bijvoorbeeld stijver dan in de avond. De ene dag lukt iets wel en de andere niet, so what?! Wellicht ga je na een tijdje yoga beoefening merken of  je lichaam je wat verteld. Misschien merk jij het vooral in je schouders bij bepaalde houdingen als je gespannen hebt. Weet je beter hoe het in je lichaam voelt als je echt ontspannen bent. Of val je letterlijk sneller om in een balans houding als je je focus die dag mist of minder stevig in je schoenen staat. P.S. je mag ook lachen als je in de knoop raakt of omvalt, alles is al serieus genoeg.

Outdoor yoga in Apeldoorn van InNatuur yoga in een tunneltje
Outdoor yoga in Apeldoorn, hier krijg je persoonlijke yoga tips

DONT’S

Luister niet naar je yogadocent… nou ja, niet altijd….Voel je altijd vrij om een houding aan te passen of over te slaan.

Het is jouw lichaam en jouw yoga (proces).  Alleen jij kan voelen hoe ver je in een houding kan en wil gaan. Yoga is een mooie manier om je lichaam beter te leren kennen en respecteren. Waar de een met yoga kan oefenen om zichzelf meer uit te dagen en het vertrouwen in zijn/ haar lichaam te vergroten is het voor een ander bijvoorbeeld de uitdaging niet altijd de grens te zoeken (over te gaan) om de perfecte pose uit te voeren. Of te leren waar die grenzen nou eigenlijk zitten. Als je een houding niet ziet zitten of twijfelt of iets wel klopt of goed is voor jouw lichaam, doe het dan ook niet. Of doe je eigen mildere versie.

Zelf heb ik bijvoorbeeld tijdens sommige lessen de hoofdstand wel geoefend en in andere lessen niet. Omdat ik twijfels had aan de instructies, mijn eigen kracht of er echt geen zin in had bijvoorbeeld. Of instructies in de wind geslagen als ‘breng  je hoofd maar verder naar achter, hij valt er niet af’. Na mijn yoga teacher training wist ik nog meer dat terecht was, en waarom.

Je hoeft bijvoorbeeld ook je ogen niet te sluiten tijdens meditatie of savasana (eindontspanning) als je je daar niet prettig bij voelt. Je kan je ogen op een kiertje houden of open. Een tip als je ze open houdt is met een zachte blik naar de grond kijken een stukje van je af tijdens de meditatie aan het eind of begin van de yoga. Een ander ding kan kan zijn dat je je niet prettig voelt bij bepaalde houdingen in meer openbare ruimtes als je yoga lessen buiten volgt bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld met je benen wijd in de ‘blije baby’. Dit soort dingen kan je ook aangeven aan bij je docent zodat die zich hiervan bewust is en een andere optie bij dit soort houdingen kan geven. In dit geval bijvoorbeeld ‘het dode kevertje’. De naam klinkt wat minder vrolijk maar het is belangrijk dat jij je er goed bij voelt.

Let niet zoveel op je buurman of buurvrouw.

Het is vaak fijn om in een groep te oefenen;  de practice, ervaring  (en soms struggle) te delen. Mee liften op de energie van de groep. Maar of je buurvrouw nu in een prachtige danser houding naast je staat te stralen (terwijl jij met het zweet op je voorhoofd staat te zwabberen op 1 been, zonder dat je nog maar begonnen bent aan een poging dat andere been om hoog te hannesen…….) of dat je yogadocent de benen in haar nek kan leggen is helemaal  niet relevant.

Het gaat om jouw proces. Wel een interressante tip om jouw gedachtes op een dergelijk moment eens heel bewust te observeren tijdens de yoga (en daarna weer lost te laten) Het is je mind met al z’n, vaak negatieve, gedachtes die gaat vergelijken en het je moeilijk kan maken. Richt je liever op jezelf. Focus helemaal op je lichaam en adem en bouw een houding rustig op. Je zal zien dat die danser dan ook gelijk beter gaat.

Om meer in balans te komen zal een heel flexibel persoon over het algemeen juist meer kracht mogen trainen en een heel sterk persoon meer flexibiliteit. Leuk als je het kan maar het maakt niet uit of je perfect de spannendste poses kan uitvoeren. We kunnen yoga juist beoefenen voor die balans, om ons lichaam fit en soepel te houden, de energie te laten stromen, te ontspannen,  meer inzicht te krijgen in onze mind en er minder door beperkt te worden, hierdoor dichter bij onszelf te komen, onze intuïtie, dichter bij het ‘goddelijke’ (in jezelf). Sta eens stil bij de reden waarom jij yoga doet…

In mijn InNatuur yoga lessen, online en buiten in Apeldoorn, probeer ik bovenstaande yoga tips zo goed mogelijk uit te dragen.

Ik hoor graag waarom jij yoga beoefend én of je nog aanvullende tips voor yoga hebt!

Meer yoga tips?!

Hier kan je verder lezen over yoga en veiligheid.

Hier tips voor buiten yoga in het algemeen. Hier tips voor buiten yoga anders dan een serie houdingen. Persoonlijke tips krijg je tijdens de outdoor yoga van InNatuur yoga in Apeldoorn.

Hier vind je tips voor savasana en ontspannen

Foto van yoga in de natuur. Met een matje op het gras. InNatuur yoga geeft lessen in de natuur van Apeldoorn

Blijf op de hoogte van InNatuur yoga, (outdoor) yoga tips en Mind-Walks in Apeldoorn, online pyjama yoga, aanbiedingen en nieuwtjes via de nieuwsbrief en de socials:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *