Misschien heb je er wel eens iets over gehoord maar snap je nog niet wat ReAttach nou eigenlijk is. Ik zal het wat concreter voor je maken. De beste manier is natuurlijk het eens zelf te ervaren. Dat kan onder andere bij InNatuur in Apeldoorn.

Wat is ReAttach?

De ReAttach is een systemische interventie gericht op het optimaliseren van informatieverwerking en individuele ontwikkeling. Het is gebaseerd op de fases waarin kleine kinderen leren hun gedrag en emoties te eguleren. Het is een zachte methode, die niet belastend is. Cliënten hoeven ook geen negatieve gebeurtenissen op te rakelen of te herbeleven om ze beter te verwerken.

Voor wie is ReAttach?

Eigenlijk kan iedereen die makkelijker een doel wilt behalen profiteren van de ReAtach. Omdat de prikkelverwerking en individuele ontwikkeling optimaliseert is het een hele mooie methode voor iedereen met stress klachten, een vol hoofd, somberheid of angsten en overprikkeling. Bijvoorbeeld als gevolg van een burn-out, post-covid of chronische ziekte. Maar ook als je gezond bent kan het je helpen om makkelijker jouw persoonlijke doelen te bereiken.

Wat levert het op?

  • Beter verwerken van prikkels ook bij stress en wanneer dit niet meer goed lukt
  • Verwerking van oude emoties en herinneringen (zonder herbeleven)
  • Bijstellen van disfunctionele overtuigingen en campagnestrategieën
  • Trainen van sociaal cognitieve vaardigheden
  • verschuiving van externe naar interne locus of control (m.a.w: dreigingen liggen minder buiten jezelf of overkomen je, je krijgt er intern controle over)
  • Meer grip krijgen om de mensen en situatie om je heen
  • Helpt om oude patronen los te laten zodat je nieuwe op kan pakken
  • Je komt weer makkelijker bij positieve herinneringen en ervaringen en
  • Komt weer positiever in het leven te staan
  • Makkelijker je doelen bereiken (deze doelen kunnen heel breed zijn!)

Hoe ziet ReAttach er uit?

We starten met een gesprekje over wat je belemmert en wat je graag zou willen. Dit wordt in de behandeling gebruikt. Je werkt zelf aan jouw doel. Bij de ReAttach zitten we tegenover elkaar. Terwijl ik op je handen trommel krijg je associatieve denkopdrachten. Hier hoeven geen concrete antwoorden op te komen, de client hoeft het alleen maar te ondergaan. Het duurt in totaal ongeveer 20 minuten. Over het algemeen beslaat de hele ReAttach traject 5 sessies vaak in combinatie met een andere behandelmethode. De ReAttach verbeterd de leervoorwaarden waardoor het een meerwaarde heeft naast andere trajecten. De methode wordt ingezet door verschillende professionals zoals orthopedagogen, psychologen en ergotherapeuten.

Hoe kan ik ReAttach gaan ervaren?

In Apeldoorn kan je terecht bij InNatuur. De ReAttach kan binnen de natuurcoaching of ergotherapie ingezet worden. We zullen jouw vraag bespreken en bekijken of ReAttach je verder kan helpen. Mocht er meer nodig zijn, op het gebied van dagindeling bijvoorbeeld, zal ze dit met je bespreken. Eventueel kan ook een los ReAttach behandeling worden gedaan. Voor 175 euro kan je 5 verschillende sessies (half uur) ondergaan gericht op jouw doel. Wil je elders een ReAttach therapeut bezoeken kan je kijken op www.reattachacadamy.com

Pauline van InNatuur yoga in Apeldoorn is ook ergotherapeut en bespreekt graag de mogelijkheden met je

Onderzoek

In het promotie onderderzoek/ proefschrift van de ontwikkelaar van de ReAttacht, Paula Bartholomeus, werden de resultaten gemeten.

Hierin werden disfunctionele overtuigingen van volwassenen met diverse psychologische klachten middels de Young Schema Questionaire (YSQ3), voor en na vijf ReAttach-sessies onderzocht. Er werden significante afnames van de totale YSQ-score gevonden, wat suggereert dat ReAttach disfunctionele overtuigingen snel kan veranderen. Deze vermindering werd gevonden bij volwassenen met uiteenlopende psychologische problematiek, op alle schemadomeinen, wat de hypothese ondersteunt dat ReAttach een trans diagnostische nieuwe vorm van schematherapie zou kunnen zijn.

Daarnaast werden overigens ook verbeteringen gevonden voor kinderen en specifiek voor mensen met autisme.

Het promotie onderzoek werd afgerond met een onderzoek naar de impact van ReAttach op stressbestendigheid. Hiervoor werd de Nederlandse Resilience Scale en de Korte Klachten Lijst gebruikt. Er werd een significante toename van veerkracht gezien.