De wereld om ons heen is snel, vol prikkels en verwachtingen. Daarnaast leggen we de lat vaak hoog en verwachten we veel van onszelf. Ik bied graag tools om tot ontspanning en jezelf te komen en zo meer balans te creëren. Dicht bij jezelf blijven en goed voor jezelf zorgen, lichamelijk en geestelijk, is essentieel voor een fijn leven. Yoga kan je hierbij helpen. Online pyjama yoga ondersteunt je laagdrempelig hierin en brengt ontspanning en het gemak en comfort vanuit je eigen huis. Yoga in de natuur, is een perfecte combinatie. Mind-Walk doet dit wandelend!

Met InNatuur bedoel ik in contact zijn met je eigen natuur, je ware zelf. Ontspannen aanwezig zijn in je lichaam in plaats van ‘in je hoofd zitten’. Minder last hebben van je ego met zijn beperkende gedachtes en je mind positief inzetten. Leven vanuit je hart. In het hier en nu zijn. Jezelf en je lichaam kennen en respecteren. Meebewegen met het leven en je eigen ritme.

Yoga komt van het sanskriet woord ‘yui’ wat ‘verenigen’ betekend.

Yoga buiten in de natuur van Apeldoorn

Buiten op het gras je yoga beoefenen sluit hier bij aan en ondersteunt dit. De energie van het bos. De zomerzon op je huid. De herfstkleuren aan de bomen. Frisse lucht inademen met een ademoefening. De avondzon zien overgaan in de schemer. De les eindigen in het donker met de geluiden van de zwijnen (achter hun hek). Bezoek krijgen van konijntjes, vleermuisjes, sprinkhanen of libellen. De ochtend mist zien bewegen over het gras. Of dat de gibbons uit de apenheul hun ochtendconcert starten, precies als we de les afsluiten met een korte meditatie…… Dat gebeurt alleen bij de lessen buiten van InNatuur yoga in Apeldoorn! Ik vind het magisch……

Wil je tips om zelf yoga in de natuur te beoefenen? Lees dan deze tips voor outdoor yoga en deze blog (tips voor yoga buiten, anders dan een serie yogahoudingen) Of leer zelf een yogaserie die je altijd makkelijk buiten kan beoefenen.

De docent

Hallo, mijn naam is Pauline Scherpenhuysen.

Ik woon met mijn vriend en twee kinderen aan de rand van het bos in Apeldoorn en geniet graag van de schoonheid van de natuur. Het helpt me tot mezelf te komen en op te laden. Met InNatuur yoga combineer ik mijn liefde voor de natuur en de yoga! Ik wil mensen ondersteunen goed voor zichzelf te zorgen in deze drukke wereld en dicht bij hun ware zelf te komen en te blijven. Daarnaast hoop ik mensen te inspireren de verbinding met de natuur weer meer te voelen.

Portret Pauline van InNatuur yoga buiten in de natuur

Zelf doe ik ruim tien jaar aan yoga. Na mijn eerste hatha yoga les was ik verkocht. Later deed ik ook jaren power yoga en hot yoga. Tijdens mijn eerste zwangerschap maakte ik kennis met zwangerschapsyoga. Tijdens mijn tweede zwangerschap heeft power yoga mij fit en krachtig gehouden en heb ik geleerd hoe mooi het aan te passen is. Ook heb ik ervaren hoe goed het is voor mijn geestelijke gesteldheid is.

Ik vind je heel prettig als docent. Het is natuurlijk, en het lijkt je heel soepel af te gaan. Ik vind dat je goed afstemt, met tips en adviezen op het juiste moment. Op geen enkel moment voel ik me gepusht, en dat vind ik heel prettig. Daardoor kan je echt zelf bepalen hoe ver/lang (of juist niet) je in de houdingen bent. De sfeer is prettig en ongedwongen.

“Je hebt de lessen altijd heel goed voorbereid, het staat er echt. Daarnaast vind ik je heel consequent in je uitleg van de houdingen en stemgebruik. Wat erg prettig is.”

Yoga opleiding

In 2019 heb ik de stap gezet om een lang gekoesterde wens te vervullen en heb ik de 200-uurs basisopleiding hatha yoga bij Spark of light gevolgd. Dit is een internationaal geregistreerd RYS200 Yoga Alliance Hatha Yoga lerarenopleiding en omvat o.a. het geven van een serie Hatha Yoga Asana’s; studie en beoefening van de tantrische oorsprong van Hatha Yoga, anatomie van gedachten, tantrische meditaties en zuivering van de geest – de Brahmavihara.

Deze opleiding heb ik met goed resultaat behaald. En nog belangrijker, ontdekt dat ik het ontzettend leuk vind om yogales te geven! Van hieruit is mijn InNatuur droompad stap voor stap ontstaan. De naam en het globale idee al jaren bij me.

Met de outdoor yoga, Mind-Walk en IKG natuurcoaching is de natuur mijn klaslokaal en yogastudio. Mijn bedrijfswagen is een houten fiets.
Mijn bedrijfswagen en klaslokaal

Scholing en ervaring

 • Jarenlange ervaring als ergotherapeut en cognitief trainer in de revalidatie. oa hersenletsel en omgaan met beperkte energie
 • Cursus Adem- Bewustwording- en Ontspanningstechnieken voor paramedici
 • Diverse cursussen en kennis op gebied van meditatie, hoogsensitiviteit, spiritualiteit
 • Spirit Junkie Masterclass Digital van Gabby Bernstein (oa. kundalini, meditatie, EFT)
 • Diverse bijscholingen Yoga International (bv. over slaap, meditatie, yoga nidra polyvagaal theorie)
 • Live online ‘bookclubsessies’ met Tracy Stanley over haar boek Radiant Rest (yoga nidra)
 • Opleiding Innerlijk Kompas Gids, wandeltherapie en natuurcoaching volgens de Mind-Walk Methode
 • Mind-Walk specialisatie voor bedrijven: vitaliteitstraining
 • Yoga Nidra opleiding bij Spark of Light yoga
 • Yellow belt Ademcoach opleiding van B-Mind
 • B-Mind Release Methode
 • Re-Attach
 • Mind-Walk specialisatie: Transformational Breathing Specialist (Mind-Walk Ademcirkel en Mind-Walk Air)

Met de Mind-Walk trainers training heb ik een prachtige kapstok gevonden om al mijn kennis en ervaring nog meer uit te dragen op een InNatuur en Mind-Walk manier. De 10 weekse training van Mind – Walk is een waardevol en inspirerend kado voor jezelf. En ook geschikt voor mensen die geen behoefte hebben aan yogalessen maar wel van wandelen en natuur houden.

Na de opleiding tot Innerlijk Kompas Gids en de yoga nidra lijkt alles nog meer samen te komen en ben ik klaar om je individueel en in een groep je te gidsen naar ontspanning en jouw eigen natuur.

Mijn lessen en wandelingen

Mijn lessen zijn toegankelijk voor volwassenen: jong of oud, lenig of niet lenig, ervaren of beginners. Iedereen is welkom. Het gaat niet om perfecte ingewikkelde houdingen maar om te vinden wat goed voelt en past bij jouw lichaam op dat moment. Een mooie quote van Bernie Clark vind ik ‘We dont use the body to get into a pose, we use the pose to get into the body’. En hoewel ik dit vak heel serieus neem houd ik het ook graag laagdrempelig, relaxed en met beetje humor her en der. Alles is al serieus genoeg, lachen mag, dat is gezond!

Ik vind het belangrijk en leuk om me te blijven verdiepen in de en om net iets meer te bieden dan ‘alleen’ de houdingen die we vaak kennen als yoga en in de stromingen waarvan Mind-Walk gebruikt maakt. Deelnemers kennis laten maken met meer vanuit de yogatraditie of combinaties maken van verschillende stromingen. Binnen de yogalessen en zeker ook via Mind-Walk

Lees ook mijn tips voor als je yogalessen volgt of gaat volgen. Hierin lees je ook wat ik belangrijk vind in het lesgeven en zo goed mogelijk uit draag in mijn eigen lessen, buiten in de natuur in Apeldoorn en online.

“Pauline heeft goede kennis en geeft uitstekende begeleiding gedurende les, zij heeft oog voor detail en geeft goede tips. Pauline heeft rustige en zachte stem, dat heeft mij geholpen om in een diepe ontspanning te komen tijdens meditatie.”

Pauline doet yoga buiten op het strand met haar dochtertje. Ze doen de driehoek bij zonsondergang.
Logo van Mind-Walk, Pauline van InNatuur yoga Apeldoorn is een officieel gecertificeerd Mind-Walk trainer.
Officiële Mind-Walk® trainer

kvk: 85308749