13 juni 20.00 – (ongeveer) 21.45

3 juli 9.00 – (ongeveer) 11.00

Ga je mee met aandacht bewegen en diep ontspannen in de natuur?

We starten met een yogales van een uur. Hierin ervaar je hoe fijn het is om yoga in de natuur te beoefenen. Met de stilte en geluiden van het bos, de zon op je huid en wind door haren bewegen we met aandacht en komt je geest tot rust. Er is aandacht voor de adem waarbij we frisse lucht inademen en nieuwe energie opdoen. Deze les is ook geschikt voor beginners.

Dit is de perfecte voorbereiding voor een fijne yoga nidra. Hierbij ga je lekker liggen en hoef je alleen maar naar mijn stem te luisteren terwijl ik je door een diep ontspannende yoga nidra reis gids van ongeveer 45 minuten. Yoga nidra wordt ook wel ‘slaap yoga’ genoemd en heeft een diep ontspannende en helende werking. Je oefent ook met het ervaren dat je niet je lichaam, gedachten en emoties bent maar het bewustzijn dat dit observeert en mogelijk hier voorbij. Na de nidra nemen we rustig de tijd om weer helemaal ’terug te komen’ en de ervaring te verwerken. Hieronder lees je meer over yoga nidra.

Je ontvangt een klein e-book over savasana (de liggende houding waarin we de yoga nidra beoefenen) waarin je leest over deze houding, eventuele aanpassingen en tips voor ontspanning. Na de les ga je een ervaring rijker naar huis èn met een klein presentje.

Aanmelden via onderstaande knop. Je ontvangt dan een mail met info, je e-book en tikkie. Na betaling is je plekje gereserveerd. Jouw investering is 30 euro.

Ik vond het heerlijk vorige week in het bos. We zijn meebewogen met de natuur. Het is echt fijn om lekker buiten te zijn en de wandeling naar de plek toe was al heerlijk. Rustige goede sfeer en duidelijke uitleg! Het voelde warm en persoonlijk.

– Monique –

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra is eigenlijk een staat van zijn.

Het komt uit de tantra yoga (shaivisme) maar wordt ook beoefend (of vergelijkbare staten van bewustzijn beschreven) in het Mahayana en Vajrayana Boedhisme, Patanjali’s Yoga Sutra en Shankaracharya’s Yoga Taravali. Het werd gebruikt om verlichting te bereiken, een staat van zijn zonder vormen waar geen gedachten, gevoelens, dualiteit en tijd is. De staat van zijn waar je je ware zelf realiseert. Het kan je helpen verkeerde identificaties recht te zetten en zo het lijden te beëindigen.

In deze staat van zijn produceren je hersenen delta golven maar ben je toch aanwezig en wakker. Het is een staat tussen slapen en wakker zijn in. (Nidra betekend ook slaap) Deze hele langzame delta hersengolven produceer je ook in diepe slaap (fase 3 van de nog-remslaap) en als je in coma bent. Hierin vind regeneratie plaats: het herstellend vermogen van het lichaam waarin nieuwe cellen worden aangemaakt.

‘Een yoga nidra staat gelijk aan 4 uur slaap’, wordt er niet voor niks vaak gezegd.

Er zijn verschillende leraren geweest die deze staat van zijn hadden ontdekt/ ervaren en technieken zijn gaan beschrijven om daar te komen. Deze technieken, die je diep laten ontspannen, kennen we nu vaak als yoga nidra. Hierin zijn verschillende stromingen maar er zitten overeenkomsten in de verschillende fases die je doorloopt. Wij putten uit verschillende stromingen.

Praktische zaken

We wandelen om uiterlijk 9.00 vanaf de ingang Park Berg en Bos aan de Asselsestraat door het bos naar de bosweide waar we rond of 9.15 met de yoga starten.

Neem zelf een matje en spullen mee om je warm en comfortabel te houden. Denk aan een slaapzak/lakenzak , deken(s), warme sokken. (eventueel nog een handdoek voor onder je matje.) De temperatuur neemt af tijdens het stil liggen. Als dat voor jou prettig is kan je nog een (dun) kussentje voor onder je hoofd of knieen (of opgerolde handdoek) mee nemen. Je mag een lekker ‘yoga nidra nestje’ maken. Ik neem wat extra spulletjes mee.

Als het je aanspreekt kan je iets meenemen om er jouw speciale plek van de maken. Bijvoorbeeld een mooie sjaal over je mat. Of iets meenemen wat je bij je zet en wat getuige is van jouw reis. Een mooie steen, beeldje of iets anders wat betekenis heeft voor jou.

Vrouw die heel ontspannen die in de natuur op een kleedje ligt. Wat is yoga nidra? Een staat van zijn. De tools voor yoga nidra bieden diepe ontspanning
Over het algemeen wordt het liggend in savasana beoefend met je armen langs je lichaam.
Hier lees je meer over savasana en aanpassingen.

Hoe ‘doe’ je yoga nidra?

Het wordt meestal liggend beoefend maar het kan ook zittend. De docent begeleid je met zijn of haar stem langs de verschillende fases. Hoewel yoga nidra ook wel gebruikt wordt als je niet kan slapen en het regelmatig gebeurd dat iemand in slaap valt is dat niet de opzet. Als je in slaap valt is dat niet erg. Je had dat waarschijnlijk nodig en kan je onderbewuste zal nog steeds dingen oppikken.

Maar de bedoeling is dat je wakker blijft en tussen slaap en waken komt. Het kan zijn dat je voor je gevoel er een beetje ‘in en uit’ gaat, niet alles bewust mee krijgt. Het is ook normaal dat je niet alles meer helemaal kan herinneren. Je zal zien dat je in een heerlijke rust komt en wellicht nog meer dan dat.

Voordelen van Yoga Nidra

 • Biedt tools voor diepe ontspanning.
 • Biedt tools voor spirituele ontwikkeling.
 • Het laat je zien dat emoties, gevoel, gedachten komen en gaan.
 • Je ervaart dat je niet je emoties, gevoelens, gedachten, lichaam bent maar dit waarneemt.
 • Geeft inzicht in je ware zelf je ware natuur, gevoel van eenheid.
 • Heeft een diepe werking op de denkgeest. Je toetst je overtuigingen en observeerd wie je bent, je denkgeest gaat op vakantie.
 • Het zet het zelf herstellend vermogen van het lichaam weer aan
 • Op een dieper niveau zuivert het oude patronen en blokkades waar je in je leven last van kunt hebben
 • Je leert alles wat is meer verwelkomen, en wordt gelijkmoediger.
 • Kan je helpen als je slecht slaapt.

Op de planning: online yoga nidra programma

Hierin:

 • Leer je meer over wat Yoga Nidra is: de achtergrond, de fases en hun werking
 • Praktische tips voor voor de uitvoering
 • Krijg je verschillende voorbereidende oefeningen om je yoga nidra te verdiepen, deze zijn op zichzelf al waardevol.
 • Verdiep en leer je zo stap voor stap yoga nidra ervaren
 • Krijg je verschillende yoga nidra audio’s met verschillende thema’s
 • Meditaties helemaal op ontspanning gericht en yoga nidra voor heling, ontwikkeling en stap richting verlichting.
 • Krijg je een ontspannende yogales die je als voorbereiding kan beoefenen.
 • Je ontvangt alles overzichtelijk in een online leeromgeving, de InNatuur academie.
 • Je kan leren over yoga nidra, en deze ervaren waar en wanneer jij maar wilt!

Heb je interresse en wil je voordelig kunnen instappen?

Laat het me weten via info@innatuuryoga.nl Je moet nog even geduld hebben, dit programma moet nog worden gemaakt. Je zal als eerste op de hoogte gebracht zodra er ingestapt kan worden voor een speciale vroege vogel prijs. Zodat jij kan gaan genieten! Later zal de prijs nog omhoog gaan.

Yoga nidra is een meditatie vorm waarbij je voorbij gaat aan gevoelens, gedachten, overtuigingen en aan kan komen bij je ware natuur.
Yoga nidra is een meditatie vorm waarbij je voorbij gaat aan gevoelens, gedachten, overtuigingen en aan kan komen bij je ware natuur. Als je niet lekker ligt of dan snel in slaap valt kan je het ook zittend beoefenen.

Meer over InNatuur yoga lees je hier. Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt worden gehouden van dit programma, nieuwe yoga nidra lessen, tips voor ontspanning thuis en ander InNatuur yoga nieuws.

Ja ik wil gratis ontspanningmomentjes voor thuis ontvangen!

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.