Wat is yoga nidra? Het is eigenlijk een staat van zijn.

Het komt uit de tantra yoga (shaivisme) maar wordt ook beoefend (of vergelijkbare staten van bewustzijn beschreven) in het Mahayana en Vajrayana Boedhisme, Patanjali’s Yoga Sutra en Shankaracharya’s Yoga Taravali. Het werd gebruikt om verlichting te bereiken, een staat van zijn zonder vormen waar geen gedachten, gevoelens, dualiteit en tijd is. De staat van zijn waar je je ware zelf realiseert. Het kan je helpen verkeerde identificaties recht te zetten en zo het lijden te beëindigen.

In deze staat van zijn produceren je hersenen delta golven maar ben je toch aanwezig en wakker. Het is een staat tussen slapen en wakker zijn in. (Nidra betekend ook slaap) Deze hele langzame delta hersengolven produceer je ook in diepe slaap (fase 3 van de nog-remslaap) en als je in coma bent. Hierin vind regeneratie plaats: het herstellend vermogen van het lichaam waarin nieuwe cellen worden aangemaakt.

‘Een yoga nidra staat gelijk aan 4 uur slaap’, wordt er niet voor niks vaak gezegd.

Vrouw die heel ontspannen die in de natuur op een kleedje ligt. Wat is yoga nidra? Een staat van zijn. De tools voor yoga nidra bieden diepe ontspanning
Over het algemeen wordt het liggend in savasana beoefend met je armen langs je lichaam.
Hier lees je meer over savasana en aanpassingen.

Er zijn verschillende leraren geweest die deze staat van zijn hadden ontdekt/ ervaren en technieken zijn gaan beschrijven om daar te komen. Deze technieken kennen we nu vaak als yoga nidra. Hierin zijn verschillende stromingen maar er zitten overeenkomsten in de verschillende fases die je doorloopt. Wij putten uit verschillende stromingen.

Hoe ‘doe’ je yoga nidra?

Het wordt meestal liggend beoefend maar het kan ook zittend. De docent begeleid je met zijn of haar stem langs de verschillende fases. Hoewel yoga nidra ook wel gebruikt wordt als je niet kan slapen en het regelmatig gebeurd dat iemand in slaap valt is dat niet de opzet. Als je in slaap valt is dat niet erg. Je had dat waarschijnlijk nodig en kan je onderbewuste zal nog steeds dingen oppikken.

Maar de bedoeling is dat je wakker blijft en tussen slaap en waken komt. Het kan zijn dat je voor je gevoel er een beetje in en uit gaat, niet alles bewust mee krijgt. Het is ook normaal dat je niet alles meer helemaal kan herinneren. Je zal zien dat je in een heerlijke rust komt en wellicht nog meer dan dat.

Voordelen van Yoga Nidra

 • Biedt tools voor diepe ontspanning.
 • Biedt tools voor spirituele ontwikkeling.
 • Het laat je zien dat emoties, gevoel, gedachten komen en gaan.
 • Je ervaart dat je niet je emoties, gevoelens, gedachten, lichaam bent maar dit waarneemt.
 • Geeft inzicht in je ware zelf je ware natuur, gevoel van eenheid.
 • Heeft een diepe werking op de denkgeest. Je toetst je overtuigingen en observeerd wie je bent, je denkgeest gaat op vakantie.
 • Je leert alles wat is meer verwelkomen, en wordt gelijkmoediger.
 • Kan je helpen als je slecht slaapt.

In mijn online yoga nidra programma:

 • Leer je meer over wat Yoga Nidra is: de achtergrond, de fases en hun werking
 • Praktische tips voor voor de uitvoering
 • Krijg je verschillende voorbereidende oefeningen om je yoga nidra te verdiepen, deze zijn op zichzelf al waardevol.
 • Verdiep en leer je zo stap voor stap yoga nidra ervaren
 • Krijg je verschillende yoga nidra audio’s met verschillende thema’s
 • Meditaties helemaal op ontspanning gericht en yoga nidra voor heling, ontwikkeling en stap richting verlichting.
 • Krijg je een ontspannende yogales die je als voorbereiding kan beoefenen.
 • Je ontvangt alles overzichtelijk in een online leeromgeving, de InNatuur academie.
 • Je kan leren over yoga nidra, en deze te ervaren waar en wanneer jij maar wilt!

Jij kan nu al instappen voor een ‘vroege vogel’ prijs van 33 euro!

Je moet nog even geduld hebben, er wordt nog aan gewerkt. Je zal als eerste op de hoogte gebracht zodra het programma klaar is en jij kan gaan genieten! Later zal de prijs nog omhoog gaan.

Yoga nidra is een meditatie vorm waarbij je voorbij gaat aan gevoelens, gedachten, overtuigingen en aan kan komen bij je ware natuur.
Yoga nidra is een meditatie vorm waarbij je voorbij gaat aan gevoelens, gedachten, overtuigingen en aan kan komen bij je ware natuur. Als je niet lekker ligt of dan snel in slaap valt kan je het ook zittend beoefenen.

Meer over InNatuur yoga lees je hier. Je kan je hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt worden gehouden van dit programma, tips voor ontspanning thuis en ander InNatuur yoga nieuws.

Ja ik wil gratis ontspanningmomentjes voor thuis ontvangen!

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.