Ontspanning – Inzicht – Stappen zetten. Met een vleugje natuurmagie

Heb jij ook iets wat je al een tijd zo graag anders ziet? Maar kom je maar niet tot concrete stappen of keuzes omdat je eerst voor anderen zorgt of niet weet waar je de tijd vandaan zou moeten halen? Weet je gewoon dat er meer mogelijk is voor je maar lijk je vast te blijven zitten in de waan van de dag of negatieve gedachten of oude patronen? Loop je al een tijdje tegen een vraagstuk aan waar je graag meer inzicht in wilt? Komt een zelfde thema steeds weer terug?

of

Ervaar je spanningsklachten of beperkte energie? Snel overprikkelt? Heb je al van alles geprobeerd maar blijft je hoofd maar vol? Lukt het maar niet om je rust te nemen of daadwerkelijk ontspanning te ervaren? Wil je persoonlijke begeleiding om manieren te vinden die JOU meer rust en ontspanning bieden?

Je vindt wellicht dat je er zelf mee aan de slag zou moeten kunnen. Misschien heb er zelfs thuis al allerlei boeken over liggen…(verstoffen) Baal je van jezelf omdat je weer geen echte stappen zet.

Je hoeft niet alles alleen te doen, je hoeft je niet te schamen én je bent ook zeker niet de enige die zoiets ervaart! Het kan zo fijn zijn om dan de steun te ervaren van iemand die een stukje met je mee loopt, met een frisse blik mee kijkt en je de tools kan aanreiken meer inzicht te krijgen. Je gaat nu echt een commitment voor jezelf aan en hebt een liefdevolle stok achter de deur.

Een stukje ontspanning is een voorwaarde voor nieuwe inzichten, om nieuwe en creatieve oplossingen te bedenken. Alleen vanuit dat vaak volle hoofd ga je er niet uitkomen anders had je dat al gedaan. Je mag wat meer uit je hoofd en in je lichaam komen, zodat je uit vanuit je hart keuzes kan gaan maken. In de natuur zijn en wandelen helpt je hierbij en mensen vinden meestal makkelijker om al wandelend hun verhaal te vertellen. Met een frisse en liefdevolle blik en de juiste tools kijken we samen wat er aan de hand is en waar je behoefte aan hebt.

Wil je wandelen je iemand die je leert navigeren via ontspanning naar je ware zelf, je gevoel, intuïtie, ziel? Zodat je stappen kan zetten in lijn met jouw eigen pad?

Ga eens mee met natuurcoach Pauline, al wandelend in de natuur van Apeldoorn.

Natuurcoach Pauline in Park Berg en Bos in Apeldoorn
Natuurcoach Pauline in de mooie en diverse natuur rond Apeldoorn

Wat moet ik me voorstellen bij een natuurcoach?

De eerste wandeling is een ontmoeting, proberen we wat ontspanningstechnieken uit en wordt jouw vraag helder. Dat kan al ruimte of meer inzicht geven. Waarschijnlijk kunnen we ook al aan de slag met jouw vraag.

Om meer ontspannen in je lijf en in het hier en nu te komen kunnen we veel verschillende tools inzetten die je ook thuis kan gebruiken. (Denk aan mindfulness, (wandel)meditaties, adem- en ontspanningstechnieken) Samen komen we tot iets wat voor jou werkt.

Je krijgt een wandelplan op maat. Afhankelijk van jouw ‘veranderwens’ of ‘inzichtsvraag’ en wat er past bij jou gebruiken we verschillende (natuur) werkvormen en methodes. Met de inzichten en tools die je krijgt ga je zelf de stappen zetten. Het kan zijn dat ik je hiervoor opdrachten of een ‘presents-in-the-present’ mee geef om zelf mee aan de slag te gaan of als reminder voor thuis. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging.

Ook kan je kiezen voor het Mind-Walk coachings traject van 10 wandelingen aan de hand 10 verschillende levensthema’s.

Maak de balans op in het bos.

Voorbeelden van vragen kunnen zijn:

 • Ik pieker veel (over……) en wil me weer leren ontspannen
 • Ik wil graag weten welke keuze werkelijk goed voor me is over…..
 • Ik ben wat somber en wil weer meer in beweging komen
 • Ik heb (door…) minder energie en wil leren hier slimmer mee om te gaan
 • Ik merk dat ik best vaak spanningsklachten help en wil deze verminderen
 • De balans tussen werk, gezin, mezelf is verdwenen….
 • Ik heb moeite om even niks te mogen doen van mezelf en dan ook echt te ontspannen
 • Ik wil meer leven naar mijn werkelijke zelf en mezelf laten zien
 • Volgens mij loop ik tegen een (tweede) burnout aan……wat kan ik doen dit te voorkomen
 • Ik ben (hoog) gevoelig en zo snel overprikkelt en moe. Hier wil ik beter mee om gaan
 • Ik wil de Mind-Walk trainingen graag met individuele begeleiding en meer op maat voor mij doorlopen

Maar ook:

 • Ik wil meer inzicht in mijn unieke talenten en dromen
 • Ik wil meer inzicht in nieuwe doelen voor mijn bedrijf of prive
 • Ik wil een stappenplan om nu daadwerkelijk wat met mijn dromen te doen of aan mijn doel te werken
Pauline is Innerlijk Kompas Gids natuurcoach in Park Berg en Bos in Apeldoorn.
Natuurcoach magie in park Berg en Bos Apeldoorn.

Innerlijk Kompas Gids

Ik ben tijdens IKG / natuurcoaching je gids en niet zozeer therapeut. Mijn kennis ervaring als ergotherapeut neem ik natuurlijk wel mee. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld ook hele praktische handvatten geven om voornemens daadwerkelijk in het dagelijks leven te implementeren. Bij het onderwerp belasting – belastbaarheid kan ik je wel uitleg geven en enkele adviezen. Ik denk ook graag mee over praktische problemen als gevolg van een beperking.

Verder gaat het er juist om, om te navigeren naar jouw hart en ziel. De antwoorden zitten in jou en ik loop een stukje met je mee. Als (systemisch) natuurcoach stel ik je vragen om je hier bij te begeleiden. We maken gebruik van de natuur, (ontspannings)oefeningen uit diverse stromingen en speciale IKG werkvormen en natuurleggingen / opstellingen in de natuur.

Het is misschien nog lastig voor te stellen maar je zal ervaren dat de natuur je zal helpen. Ze brengt je tot rust maar kan ook als een haast magische spiegel werken en jou helpen tot inzichten te komen. Ook werken we met natuurleggingen (ook opstellingen met natuurmaterialen) om meer inzicht in te krijgen in een situatie, keuzes te maken, intenties kracht bij te zetten of tot een passend plan te komen. Je zal dan daadwerkelijk gaan voelen wat er speelt in een situatie en wat kloppend is voor jou. Waardoor je keuzes uit je hart kan maken of je een situatie echt kan doorvoelen zodat er een shift kan ontstaan in jou.

Ervaring van Lisette

Na een aantal hele fijne Mind-Walk sessies met Pauline in een kleine groep, vond ik het tijd voor een volgende stap.

Inner Kompas Gids – Natuurcoach. Eén op één gingen we het bos in voor nog meer diepgang over mijn hulpvraag. Ik ben niet heel bekend in de wereld van yoga, meditatie, en vind “zulke dingen” al gauw zweverig, gek en vooral; enorm “out of my comfort zone”. De keuze om dit met Pauline aan te gaan was dus énorm spannend. Pauline ging daar goed mee om. Ze probeerde het luchtig en duidelijk te houden en mij tóch af en toe over die grens heen te trekken. Ondanks mijn worstelingen. En dat deed ze enorm goed en voorzichtig. Het maakte dat ik met haar mee ging, mij openstelde en niet in de verdediging schoot al la “dit is niet mijn ding” of “dit is mij te zweverig”. Het voelde veilig.

Ik heb drie sessies met Pauline gehad. Het heeft mij duidelijke handvatten opgeleverd die ik gemakkelijk meeneem in het dagelijks leven. Het heeft mij rust en ontspanning opgeleverd en een hoop tools voor als het even niet lekker loopt. Ontzettend fijn, leerzaam en een aanrader voor iedereen die spanning ervaart en een frisse kijk van iemand anders kan gebruiken.

Natuurlegging van een coachee. Hiermee werd een stappenplan helderder en gemaakt. De natuurcoach begeleid dit proces in park berg en bos in Apeldoorn. Pauline stelt verhelderende vragen en laat de coachee ook vooral voelen wat juist is voor hem of haar.
We beschikken over verschillende vormen van natuurleggingen om meer helderheid te krijgen in bijvoorbeeld waar je nu staat, je wensen, (familie)systeem en zoals hier een concreet routeplan naar je wens. De IKG natuurcoach begeleid dit, stelt verhelderende vragen en laat de coachee voelen wat kloppend is voor hem of haar.

Wat neem ik mee in mijn rugzak?

 • Mind-Walk Methodiek en opleiding Innerlijk Kompas Gids
 • Jarenlange ervaring als ergotherapeut, waarbij ook therapie gericht op omgaan met vermoeidheidsklachten en NAH
 • yogadocenten opleiding (dat houdt ook in: ademoefeningen, meditatie, mindset),
 • yoga nidra opleiding (diepe ontspanning en heling)
 • Diverse trainingen: o.a. EFT Emotional Freedom Technique, trainingen van Gabby Bernstein o.a. gebaseerd op ‘a course in miracles’, ervaring en kennis mbt HSP en burnout, verdieping in oude natuur religie.
 • Ademcoach opleiding van B-Mind (in opleiding)

Praktische zaken en kosten

Mocht het regenen kan de wandeling door gaan en kunnen we ook droge plekjes gebruiken voor oefeningen en natuurleggingen. Het kan extra interessant zijn zelfs om het verschil te ervaren en te observeren hoe je er mee omgaat. Of we verschuiven de sessie in overleg.

Afhankelijk van wat we doen zal een wandeling al snel 2 uur (mogelijk wat uitloop) duren. De afstand hoeft niet ver te zijn en wordt ook aangepast aan de deelnemer. Ik ben jou IKG natuurcoach in park berg en bos in Apeldoorn.

IKG wandeling

Kosten 89 euro per keer. We zijn dan zo (zonder dat je het door hebt) 2 uur onderweg (we lopen niet op de klok, tenzij jij nog een afspraakt hebt). Hoeveel wandelingen je doorloopt heb je altijd zelf in de hand en zal afhangen van je vraag.

Ben je bang dat dit te belastend voor je is omdat je bijvoorbeeld een chronische ziekte of long-covid hebt of herstellende in een burnout? In overleg gaan we korter samen aan de slag (met een ander tarief) In deze wandelingen kunnen we gelijk oefenen met het leren voelen en aanpassen aan jouw grenzen en strategieën hier me om te gaan.

Eerst kennis maken?

Mail gerust naar info@innatuuryoga.nl als je vragen hebt of vrijblijvend telefonisch of met een klein ommetje kennis wilt maken en sparren of en wat ik eventueel voor je zou kunnen betekenen

Een andere manier om met Mind-Walk en mij als natuurcoach kennis te maken en te proeven van de natuurleggingen uit de IKG? Ga eens mee met de XXL Mind-Walk Special langs de chakra’s door de prachtige natuur van Apeldoorn. Stuur gerust een mailtje als je interresse hebt maar deze wandeling nog niet op de agenda staat. Wellicht kunnen we hem samen gaan plannen.