Tips en tools die je kan toepassen tijdens je savasana en andere relaxmomentjes. Enjoy!

Heb je moeite om uit je hoofd te komen en echt te ontspannen als je een rustmomentje, meditatie of savasana (liggende eindontspanning aan het eind van de yogales) doet? Probeer eens deze tips om makkelijker en dieper te ontspannen.

• Voel het contact dat je lichaam maakt met de ondergrond. Je kan je lichaam langs lopen met je aandacht. Voel waar je lichaam de grond of stoel raakt en waar niet. Voel de verschillen in druk op de ondergrond. Geef je over aan het gedragen worden, je hoeft er niks voor te doen als je ligt. Als je zit kan je jezelf vaak ook nog meer laten dragen en ondersteunen.

• Je kan ook met je aandacht je lichaam langs lopen en stukje voor stukje dat lichaamsdeel eerst goed aanspannen, even vast houden en dan weer los laten. Voeten en tenen, benen, buik, schouders en armen, handen, gezicht, hele lichaam.

• Volg je adem. Zonder dit te hoeven veranderen. Observeer zonder oordeel. Door je mind een opdracht te geven wordt deze rustiger. Je adem is er altijd en brengt je naar het hier en nu.

.• Het is heel normaal als je afgeleid wordt door gedachten. Geen probleem, juist heel goed dat je dat opmerkt! Als jij de gene bent die je gedachten waarneemt, kan je ervaren dat je ze niet bent. Je laat ze voorbij drijven als een wolkje zonder er in mee te gaan en er een verhaal van te maken of er een oordeel over te hebben. Gedachten komen toch wel. No problem! Je brengt je aandacht gewoon weer liefdevol terug naar je lichaam of je adem.

• Laat je lichaam stukje voor stukje ontspannen, zwaar worden, zinken in de grond. Begin bijvoorbeeld bij je voeten, ga dan door naar je enkels, benen tot aan je schouders. Ga dan verder met je armen en handen. Daarna eindig je je aandacht naar je nek en hoofd en laat je je hele lichaam ontspannen, zwaar worden en zinken in de grond.

• Laat ook je gezicht ontspannen. Vaak hebben we nog spanning in de kaken (zorg dat ze los van elkaar zijn), rondom de ogen of voorhoofd.

• Het ontspannen laten rusten van je tong in je onderkaak helpt om je hele systeem tot rust te brengen.

• Voel de ruimte in je handen, je voeten, je hele lichaam, de ruimte tussen je ogen. Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van ruimte tussen de ogen je tot een meer ontspannen staat brengt.

  • Will je mediteren maar heb je moeite focus? Wellicht is een mantra gebruiken prettig voor je. Je geeft je mind iets te doen en het herhalen van de mantra kan je helpen een specifieke energie te komen.

  • Een ander, tastbaar, hulpmiddel bij meditatie zou een mala kunnen zijn. hierbij laat je de kralen van deze ketting één voor één door je handen glijden terwijl je een mantra, affirmatie of gebed herhaald of je adem ’telt’. Alleen al het door de handen laten glijden kan je tot rust brengen, tevens kan het je helpen met de focus en om het een bepaalde tijd vol te houden.
Houten Mala op een boomstronk met een veertje en madeliefje er in geplaatst. Deze mala ontvang je bij het online 'Let's mala' programma

Vind jij het ook lastig om zelf te ontspannen?

Veel mensen vinden het niet makkelijk om zelf te relaxen of echt diep te ontspannen in savasana. Als jij dan ook hebt kan je kan beginnen met een geleide savasana, meditatie of ontspanning. Hierbij praat iemand je door de oefening heen. Insight timer en headspace zijn bekende voorbeelden van meditatie apps. Insight timer is gratis en bevat heel veel verschillende soorten meditaties, muziek en dergelijke van verschillende leraren.

InNatuur yoga biedt een laagdrempelige optie om door middel van een kort online programma met heel verschillende manieren te leren waarop je een mala kan gebruiken. Ook wandelend. Hier krijg je een mooie houten bij!

Is dit ook lastig? Misschien is juist met aandacht bewegen heel prettig voor je en een betere eerste stap. Met yoga bijvoorbeeld. Of met Mind-Walk waarbij je verschillende vormen van wandelmeditatie leert en ook de natuur gebruikt om uit je hoofd te komen en te ontspannen. Daarnaast zitten er oefeningen uit allerlei verschillende stromingen verweven in de wandeling. Mind-Walk® wordt door heel Nederland gegeven (en daar buiten). In Apeldoorn kan je met InNatuur yoga op pad met een Mind-Walk® en kan je outdoor yoga lessen volgen.

Online je zenuwstelsel tot rust leren brengen

Wil je je ontspanning serieus nemen en graag waar en wanneer jij wilt leren jouw systeem tot rust te brengen? De Release Methode van B-mind bevat een 7 tal oefeningen waarmee jij jouw lichaam uit de stress stand gaat zetten naar de ‘rust, herstel en verteer’ stand. In deze online trainingen worden de verschillende onderdelen die samen een goed samengesteld systeem vormen uitgelegd en onderbouwd. Via deze link betaal jij geen cent meer maar ontvang je wel een online programma naar keuze (tot 25 euro) Stuur een mailtje als je je hebt aangemeld via deze link