Je blik verbreedt letterlijk en figuurlijk met yoga in de natuur van Apeldoorn. Met een klein groepje en persoonlijke aandacht. Weg van alle prikkels, ons drukke bestaan en dagelijkse beslommeringen. De stilte, geluiden en ruimte van het bos. Echt met je voeten op de aarde staan. Reiken naar de hemel. De Zonnegroet naar de zon voor een dosis vitamine D.

We bewegen met aandacht. Onze geest verstilt en energie gaat stromen. Je ademt frisse lucht in, de zuurstof uit de bomen voedt je. En wat jij uitademt wordt weer opgenomen door de bomen. We vergeten vaak dat we ook gewoon een onderdeel van de natuur zijn, zo verbind je je weer… Met de natuur om je heen en jouw (ware) natuur.

En soms… krijgen we bezoek van een vleermuisje, zie je een uil, een ree, of komt er een konijntje voorbij…

Yoga + Natuur = Magic! En super gezond!

Outdoor yoga  met klankmediatie special op de bosweide in Apeldoorn. Op de foto doen we staande yoga houding in het avondlicht met in het midden van de cirkel de instrumenten voor de klankmeditatie. Onder andere handpan, oceandrum, koshi, klankschalen.
Buiten yoga tijdens een yoga special. Met in het midden van de cirkel de instrumenten van de klankmeditatie

De buitenyoga is een ervaring op zich. Heerlijk in de natuur. In de ochtend een mooie start van de dag en ’s avonds ook nog iets fijns om naar uit te kijken overdag. Een hele andere ervaring dan de yoga lessen die ik in het verleden binnen heb gehad. Echt een keer doen! “

“Afgelopen zomer een paar buiten yoga lessen van Pauline meegedaan. Wat was dat fijn! De rustgevende stem van Pauline gemixt met de geluiden van vogels, een briesje wind, ondergaande zon, kietelende grassprieten: wat een heerlijke beleving!”

Hoe ziet de les er uit?

De lessen en ook de vorm van de lessen sluiten aan bij het seizoen (en weer). Momenteel is het hele uur op één fijne plek. Als je er naar toe loopt door het bos ‘land’ je automatisch al wat meer. In de les beoefenen we yogahoudingen en sluiten we af met een fijne liggende eindontspanning (savasana). Regelmatig is er ook een korte meditatie of leer je een specifieke ademtechniek. De basis van de les is Hatha yoga. Soms wordt daar wat van afgeweken voor wat meer flow of kan er een korte oefening uit de Energy Medicine yoga in verweven zijn of een korte techniek gericht op natuurverbinding.

De les is ook geschikt voor beginners. De groepjes zijn klein, er is veel persoonlijke aandacht mogelijk.

In de winter is het een yoga wandeling in de natuur van Apeldoorn west. Je houd dan je schoenen aan en kleed je lekker warm. De houdingen worden aangepast aan seizoen en temperatuur en er wordt ook wandelmeditatie en wandelende ademoefeningen toegevoegd. Dit past ook de energie van de winter. Verstillen, naar binnen keren en reflecteren.

Wanneer is de buiten yoga?

Woensdagochtend van 9.00 – 10.00

De avondles wisselt in tijd ivm het avondlicht

In april starten we op donderdagavond van 19.00 – 20.00

Mei tm begin augustus 20.00 -21.00

Vanaf 15 augustus tm september van 19.00 – 20.00

Meld je onderaan de pagina aan voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt worden gehouden van nieuwe lessen en leuke yoga specials zoals combinaties met klank en yoga nidra en een ademcirkel.

In de schoolvakanties van midden Nederland worden geen of minder lessen gegeven. 15 juli t/m 8 augustus id de zomerstop.

Yoga met ondergaande zon op de bosweide van park berg en bos in Apeldoorn
Outdoor yoga tijdens het ‘Golden hour’ in park berg en bos Apeldoorn

Proefles mogelijk?

Als je interresse hebt aan deelname aan de lessen kan je vrijblijvend 3 losse proeflessen volgen voor 30 euro waarbij je een mooie houten mala kado krijgt. Zo kan je echt ervaren of het wat voor je is. Deze ketting met 108 kralen kan je ook mooi om je pols dragen doordat er elastiek in zit. Hier lees je meer over de mala

Stuur een mailtje naar info@innatuuryoga.nl als je vragen hebt of om je op te geven.

Waar in de natuur?

De outdoor yogalessen van InNatuur yoga zijn in de natuur van Apeldoorn west (Orden / Berg en Bos) op de Veluwe. Momenteel in Park Berg en Bos, maar ook wel bij de velden van sportpark Berg en Bos. Er zijn droge uitwijkplekken bij (mogelijke) regen.

Voor de buitenyoga twijfelde ik wel of ik me niet bekeken zou voelen. Maar ik vond het juist heel ontspannen en heb daar eigenlijk geen last van gehad. Je weet fijne rustige plekjes op te zoeken. En het voelen van de wind en het gras, het horen van de vogels en de gibbons maken de lessen juist meer bijzonder.

“Doordat de lessen een tijd hetzelfde zijn, merk ik dat ik de houdingen steeds beter ken en verdieping kan zoeken. En door de afwisseling na een x aantal keer blijft het ook weer afwisselend.”

yoga in de natuur van Apeldoorn. Foto van een korte meditatie tijdens de yogales van InNatuur yoga aan de bosvijver van park berg en bos in Apeldoorn op de Veluwe. Toen ons vaste stekje een keer bezet was waren we uitgeweken naar deze prachtige locatie.
Soms moet je uitwijken naar een ander plekje, zoals de bosvijver bij park Berg en Bos.

Praktische zaken en wat neem je mee?

Bij de meer standaard yoga lessen bij warmer weer neem je je eigen yogamatje mee. (Neem even contact met mij op als dat lastig is dan kan je er een lenen of aanschaffen). Zeker als het frisser is, is het belangrijk laagjes (sport) kleding aan te trekken waar je makkelijk in kan bewegen (evt. anti-slip sokken). Zorg dat je voldoende warme kleding mee hebt voor momenten dat we stilzitten of op de grond liggen voor de eindontspanning (dekentje, extra trui, sokken).

Als je een meditatiekussentje wilt uitproberen of een blok of bolster kan je dat aangeven.

Met de wandel yoga in de koudere maanden hoeft je geen matje mee te nemen en laat je je schoenen aan. We liggen dan ook niet op de grond. Je kan je dan lekker warm aankleden.

Er zijn mooie goed bereikbare droge uitwijk plekken mocht het (mogelijk) regenen. (met uitzondering van de laatste lessen in September) Als het weer heel erg slecht is of veiligheid in het geding komt gaat de les niet door, dit krijg je uiterlijk 40 minuten voor de les door.

Kosten?

Losse les bedraagd 14 euro.

Het is mogelijk een strippenkaart van 10 keer af te nemen die je binnen 3 maanden (of 4 als de zomervakantie erin valt) op maakt. Zo heb je wat flexibiliteit. Als je een (paar) keer niet kan betaal je ook niet voor de les. Losse vakanties vallen ook hieronder. Daarnaast betaal je in plaats van 140 euro slechts 111. Daarnaast kan je met een strippenkaart korting krijgen op een yoga special en deze inzetten voor een Mind-Walk Special.

Yoga buiten in de natuur, Park Berg en Bos Apeldoorn West.

De voordelen van yoga in de natuur?

Yoga en de kracht van de natuur kan je het best zelf ervaren. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat mensen gelukkiger, gezonder en creatiever zijn als ze meer tijd in de natuur doorbrengen.

Zo is er onderzoek dat de relatie legt tussen tijd in het bos en natuur en vermindering in cortisol levels (stress hormoon), vermindering in activiteit van het sympatisch zenuwstelsel, vermindering in bloeddruk, verlaging van hartslag en een betere weerstand.

De natuur trekt onze aandacht zonder ons uit te putten. De rustige elementen van de natuur kunnen ons cognitief en psychologisch helpen. De geometrische vormen die zich herhalen doen ons goed.

Geur komt direct je hersens binnen, heef sterke relatie met geheugen en kan je stemming verbeteren. Van de geur van bepaalde bossen is bewezen dat ze sterke medicinale eigenschappen hebben. Wist je dat bomen natuurlijke essentiële oliën afgeven om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf? Dit worden fytonciden genoemd en deze vind je dus in de frisse boslucht die je inademt. Elke boomsoort heeft zijn eigen specifieke geur. Fytonciden hebben een enorm positief effect op de gezondheid, zoals bewezen in vele onderzoeken. Zo helpen ze je je immuunsysteem te verbeteren.

De geluiden van de natuur, met name vogelgezang, worden gelinkt met verbetering in stemming en alertheid. Ook is er een relatie gevonden tussen in de natuur zijn en verhoogde creativiteit.

Als je meer wilt lezen over de vele wetenschappelijk bewezen positieve effecten die de natuur op ons heeft is het boek ‘The nature fix’ van Florence Williams’ een aanrader.

Uit een onderzoek van de Nederlandse socioloog Jolanda Maas blijkt dat mensen die buiten gaan sporten minder last hebben van depressies, hart-en vaatziekte en diabetes. Een ander bijkomend voordeel is het UV-licht waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt, iets dat essentieel is voor je botten en immuunsysteem. Ook train je buiten niet alleen je ledematen, maar ook je oogspieren; je wordt getriggerd om rond te kijken. Ze noemt de Veluwe als gebied met schone lucht.

Heel gezond dus die yoga in de natuur van Apeldoorn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de effecten van yoga zelf… Wist je bijvoorbeeld dat yoga houdingen voordelen hebben op fysiek, mentaal en energetisch nivo?

In dit artikel van psychologie magazine lees je wat yoga doet in je brein!

Pauline in kleermaker zit in Park Berg en Bos in Apeldoorn. De kracht van yoga met de gezondheidsvoordelen van de natuur.
Yoga en meditatie in de natuur is met recht Flower Power te noemen. De kracht van yoga met de voordelen van de natuur.

Tips om zelf in de natuur yoga te doen anders dan een serie yoga houdingen.

Tips om (zelf) buiten yoga te beoefenen, ter voorbereiding en om meer te genieten in de natuur.

Leer zelf een yogaserie om makkelijk tussendoor (en buiten) te doen: Happy Energy Ritual

Ik wil Happy Energy Ritual!
dit veld niet invullen s.v.p.

Volg ons ook op facebook of instagram!

Ik wil op de hoogte blijven en meld me aan voor de nieuwsbrief

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.