Je blik verbreedt letterlijk en figuurlijk met yoga in de natuur van Apeldoorn op de Veluwe. Echt met je voeten op de aarde staan. De Zonnegroet naar de zon voor een dosis vitamine D. Reiken naar de hemel.   Weg van alle prikkels, ons drukke bestaan en dagelijkse beslommeringen.  De stilte, geluiden en ruimte van het bos. En soms… krijg je bezoek van een vleermuisje, zie je een uil, een ree, of komt er een konijntje voorbij. Je ademt frisse lucht in, de zuurstof uit de bomen voedt je. En wat jij uitademt wordt weer opgenomen door de bomen. We vergeten vaak dat we ook gewoon een onderdeel van de natuur zijn, zo verbind je je weer… Met de natuur om je heen en jouw ware natuur.

Yoga + Natuur = Magic! En super gezond!

Extra: 15 juni outdoor Yoga plus Klanksessie van 19.45 tot 21.45

Yoga buiten in de natuur, Park Berg en Bos Apeldoorn West.

De buitenyoga is een ervaring op zich. Heerlijk in de natuur. In de ochtend een mooie start van de dag en ’s avonds ook nog iets fijns om naar uit te kijken overdag. Een hele andere ervaring dan de yoga lessen die ik in het verleden binnen heb gehad. Echt een keer doen! “

“Afgelopen zomer een paar buiten yoga lessen van Pauline meegedaan. Wat was dat fijn! De rustgevende stem van Pauline gemixt met de geluiden van vogels, een briesje wind, ondergaande zon, kietelende grassprieten: wat een heerlijke beleving!”

Hoe ziet de les er uit?

De lessen en ook de vorm van de lessen sluiten aan bij het seizoen (en weer). Momenteel is het hele uur op één fijne plek. Als je er naar toe loopt door het bos ‘land’ je automatisch al wat meer. In de les beoefenen we yogahoudingen en sluiten we af met een fijne liggende eindontspanning (savasana). Regelmatig is er ook een korte meditatie of leer je een specifieke ademtechniek. De basis van de les is Hatha yoga. Soms kan er een korte oefening uit de Energy Medicine yoga in verweven zijn of een korte techniek gericht op natuurverbinding.

De les is ook geschikt voor beginners. De groepjes zijn klein, er is veel persoonlijke aandacht mogelijk.

In de winter is het een yoga wandeling in de natuur van Apeldoorn west. Je houd dan je schoenen aan en kleed je lekker warm. De houdingen worden aangepast aan seizoen en temperatuur en er wordt ook wandelmeditatie en wandelende ademoefeningen toegevoegd. Dit past ook de energie van de winter. Verstillen, naar binnen keren en reflecteren.

Spreekt de yoga wandeling je aan, kijk dan ook eens naar Mind-Walk. Mind-Walk combineert (een langere) wandeling met invloeden uit mindfulness, yoga, bosbaden, tai chi en mindset.

Wanneer is de buiten yoga?

Donderdagavond 20.00 tot 21.00 (rond september zal de les wat vervroegd worden) zolang het licht genoeg is.

Woensdagochtend op oneven weken van 9.00 – 10.00

In de schoolvakanties van midden Nederland worden geen of minder lessen gegeven. Als het weer kouder en donkerder wordt verplaatst de les naar een ochtend (mogelijk ook online of binnen locatie)

yoga in de natuur van Apeldoorn. Foto van een korte meditatie tijdens de yogales van InNatuur yoga aan de bosvijver van park berg en bos in Apeldoorn op de Veluwe. Toen ons vaste stekje een keer bezet was waren we uitgeweken naar deze prachtige locatie.
Soms moet je uitwijken naar een ander plekje, zoals de bosvijver bij park Berg en Bos.

Wil je op de hoogte gehouden worden van extra lessen, workshops, aanbieden en oefeningen/ tips? Meld je dan onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief!

Proefles mogelijk?

Stuur een mailtje naar info@innatuuryoga.nl als je vragen hebt of om je op te geven. Je kan een losse les volgen voor 10 euro. Of geef je op voor 3 proeflessen (30 euro) en ontvang een mooie houten mala. Deze ketting met 108 kralen kan je ook mooi om je pols dragen doordat er elastiek in zit.

In deze blog lees je tips voor het fijn en veilig volgen van yoga lessen. Handig om van te voren door te lezen. Hier lees je meer over de mala

Waar in de natuur?

De outdoor yogalessen van InNatuur yoga zijn in de natuur van Apeldoorn west (Orden / Berg en Bos) op de Veluwe. Momenteel in Park Berg en Bos. Er zijn droge uitwijkplekken bij (mogelijke) regen.

Voor de buitenyoga twijfelde ik wel of ik me niet bekeken zou voelen. Maar ik vond het juist heel ontspannen en heb daar eigenlijk geen last van gehad. Je weet fijne rustige plekjes op te zoeken. En het voelen van de wind en het gras, het horen van de vogels en de gibbons maken de lessen juist meer bijzonder.

Yoga met ondergaande zon op de bosweide van park berg en bos in Apeldoorn
Yoga op de bosweide van park berg en bos

“Doordat de lessen een tijd hetzelfde zijn, merk ik dat ik de houdingen steeds beter ken en verdieping kan zoeken. En door de afwisseling na een x aantal keer blijft het ook weer afwisselend.”

Praktische zaken en wat neem je mee?

Bij de meer standaard yoga lessen bij warmer weer neem je je eigen yogamatje mee. (Neem even contact met mij op als dat lastig is dan kan je er een lenen). Zeker als het frisser is, is het belangrijk laagjes (sport) kleding aan te trekken waar je makkelijk in kan bewegen. Eventueel kan je ook speciale yogasokken, antislipsokken of ‘blote voeten schoenen’ aantrekken als je snel koude voeten krijgt. Ik heb verschillende soorten sokken die je mag uitproberen als je wilt. Zorg dat je voldoende warme kleding mee hebt voor momenten dat we stilzitten of op de grond liggen voor de eindontspanning (dekentje, extra trui, sokken).

Als je een meditatiekussentje wilt uitproberen of een blok of bolster kan je dat aangeven.

Met de wandel yoga in de koudere maanden hoeft je geen matje mee te nemen en laat je je schoenen aan. We liggen dan ook niet op de grond. Je kan je dan lekker warm aankleden.

Er zijn mooie goed bereikbare droge uitwijk plekken mocht het (mogelijk) regenen. Als het weer heel erg slecht is of veiligheid in het geding komt gaat de les niet door, dit krijg je uiterlijk 40 minuten voor de les door.

Kosten?

Momenteel werken we nog met losse lessen van 10 euro per keer.

Innatuur yoga. Outdoor yoga in de natuur op een droge plek in park Berg en Bos in Apeldoorn op de Veluwe. We doen de krijger in het tunneltje.
Winter yoga op snowboots. Tijdens een korte wandeling beoefen we yoga op mooie plekjes in Apeldoorn.

De voordelen van yoga in de natuur?

Yoga en de kracht van de natuur kan je het best zelf ervaren. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat mensen gelukkiger, gezonder en creatiever zijn als ze meer tijd in de natuur doorbrengen.

Zo is er onderzoek dat de relatie legt tussen tijd in het bos en natuur en vermindering in cortisol levels (stress hormoon), vermindering in activiteit van het sympatisch zenuwstelsel, vermindering in bloeddruk, verlaging van hartslag en een betere weerstand.

De natuur trekt onze aandacht zonder ons uit te putten. De rustige elementen van de natuur kunnen ons cognitief en psychologisch helpen. De geometrische vormen die zich herhalen doen ons goed.

Geur komt direct je hersens binnen, heef sterke relatie met geheugen en kan je stemming verbeteren. Van de geur van bepaalde bossen is bewezen dat ze sterke medicinale eigenschappen hebben. Wist je dat bomen natuurlijke essentiële oliën afgeven om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf? Dit worden fytonciden genoemd en deze vind je dus in de frisse boslucht die je inademt. Elke boomsoort heeft zijn eigen specifieke geur. Fytonciden hebben een enorm positief effect op de gezondheid, zoals bewezen in vele onderzoeken. Zo helpen ze je je immuunsysteem te verbeteren.

De geluiden van de natuur, met name vogelgezang, worden gelinkt met verbetering in stemming en alertheid. Ook is er een relatie gevonden tussen in de natuur zijn en verhoogde creativiteit.

Als je meer wilt lezen over de vele wetenschappelijk bewezen positieve effecten die de natuur op ons heeft is het boek ‘The nature fix’ van Florence Williams’ een aanrader.

Uit een onderzoek van de Nederlandse socioloog Jolanda Maas blijkt dat mensen die buiten gaan sporten minder last hebben van depressies, hart-en vaatziekte en diabetes. Een ander bijkomend voordeel is het UV-licht waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt, iets dat essentieel is voor je botten en immuunsysteem. Ook train je buiten niet alleen je ledematen, maar ook je oogspieren; je wordt getriggerd om rond te kijken. Ze noemt de Veluwe als gebied met schone lucht.

Heel gezond dus die yoga in de natuur van Apeldoorn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de effecten van yoga zelf… Wist je bijvoorbeeld dat yoga houdingen voordelen hebben op fysiek, mentaal en energetisch nivo?

In dit artikel van psychologie magazine lees je wat yoga doet in je brein!

Pauline in kleermaker zit in Park Berg en Bos in Apeldoorn. De kracht van yoga met de gezondheidsvoordelen van de natuur.
Yoga en meditatie in de natuur is met recht Flower Power te noemen. De kracht van yoga met de voordelen van de natuur.

Tips om zelf in de natuur yoga te doen anders dan een serie yoga houdingen.

Tips om (zelf) buiten yoga te beoefenen, ter voorbereiding en om meer te genieten in de natuur.

Leer zelf een yogaserie om makkelijk tussendoor (en buiten) te doen: Happy Energy Ritual

Ik wil Happy Energy Ritual!
dit veld niet invullen s.v.p.

Volg ons ook op facebook of instagram!

Ik wil op de hoogte blijven en meld me aan voor de nieuwsbrief

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.