Met je behulp van je adem kan je jezelf ‘aan’ zetten, je systeem tot rust brengen, stress verminderen, betere sportprestaties leveren en beter slapen. Maar wist je ook dat je met een gerichte training je blijvende verbeteringen in je lijf kan creëren voor meer energie en betere gezondheid?

Met het inzetten van de juiste ademtechnieken kun je hier zelf invloed op uitoefenen. Bekende klachten die je met de juiste ademhaling kunt verbeteren zijn bijvoorbeeld energie- en stressklachten. Maar wist je dat je ook astma, hoge bloeddruk, hyperventilatie en Long-COVID kan beïnvloeden met ademhaling? Als ademcoach kan ik jou hierbij begeleiden, binnen, of met mooi weer in de natuur van Apeldoorn.

Jouw adem

Ademhalen, dat doe je toch gewoon? Maar niet voor iedereen is een gezonde ademhaling vanzelfsprekend. Veel mensen hebben – geheel onbewust – een disfunctionele ademhaling. Vaak leidt dit tot een scala aan gezondheidsklachten.

Breng je aandacht nu eens naar jouw adem. Kan je je adem observeren, volgen hoe de lucht stroomt zonder er iets aan te veranderen? Voel eens waar het beweegt in jouw lichaam door de adem. Is de inademing langer of de uitademing? Is er een pauze na in en/of uitademing? En wat gebeurd er als je je aandacht zo op je adem richt?

Test jezelf

Bij een efficiënte ademhaling in rust maak je gebruik van je middenrif, adem je door je neus, is je buik ontspannen en heb je een rustig tempo. Wil je jouw adem eens nader bekijken? Ga dan eens zitten met een timer en pen en papier en ga 1 minuut je adem tekenen. Je gaat omhoog bij de inademing, omlaag bij de uitademing. Na de minuut tel je je topjes.

Idealiter heb je 6 topjes of minder. Vanaf 12 gaat je lichaam in de ‘aan’ stand, vanaf 24 spreken we over chronische hyperventilatie.

Adem kan je ontspannen en blijvend jouw energie vergroten. Bijvoorbeeld bij long-covid. Op de foto een vrouw die op het gras in de natuur lit.

Houding, stress en adem

Voor een makkelijke optimale ademhaling is een soepel middenrif en een goede houding helpend. Je romp is rechtop, borst open. Andersom beïnvloeden adem en stress elkaar ook. Langdurige stress creëert tal van problemen. Het veranderd ook je adem (sneller, hoger, met andere hulpspieren) Hierdoor voel je je niet alleen gestrest maar het veranderd je houding ook. Na een tijdje kan je houding zich aanpassen aan de adem zodat die stress adem makkelijker gaat. Er ontstaat een voorovergebogen houding. Zie je hoe een neerwaardse spiraal kan ontstaan?

Hoe ziet ademcoaching er uit?

Met een intake doen we een aantal testen en bekijken we je adempatroon en jouw hulpvraag en geef ik je oefeningen mee. Daarnaast bespreken we hoe het vervolg er uit kan zien en wat dit vraagt van jou. Er is heel veel mogelijk maar je moet het wel zelf doen. Dagelijks trainen is nodig om die fysiologische verbouwing in jouw lichaam te creëren.

Als je er voor wilt gaan zullen we elkaar nog 5 maal zien waarin ik je ga begeleiden om te komen tot een efficiënte adem door de neus waarbij je je middenrif gebruikt. Ook maken we eigenlijk een opbouw in het afbouwen van hoe veel en hoe snel je ademt. We zien elkaar binnen in Apeldoorn west of als het warm genoeg is en je dat fijn vind in de natuur.

Hiermee verander je onder andere je metabolisme (meer energie), krijg je meer rode bloedlichaampjes en betere opname van zuurstof en verbeter je je vatenstelsel. Zo werken we aan vermindering van de klachten van jouw aandoening. Denk bijvoorbeeld aan astma, long-covid, allergieën, luchtwegproblemen, mentale gezondheid, stressklachten, chronische hyperventilatie, koude handen en voeten, vermoeidheid, hoge bloeddruk, darmproblemen, huidproblemen en meer.

Mail gerust als je vragen hebt of een intake wilt plannen naar info@innatuuryoga.nl

Kosten?

Je bent van harte welkom om zonder kosten een korte intake te doen. Daarin maken we kennis en krijgen we zicht op jouw adem en mogelijkheden. Wil je er voor gaan neem je vervolgens 5 sessies á 75 euro per keer af.