Met je behulp van je adem kan je jezelf ‘aan’ zetten, je systeem tot rust brengen, stress verminderen, betere sportprestaties leveren en beter slapen. Maar wist je ook dat je met een gerichte training je blijvende verbeteringen in je lijf kan creëren voor meer energie en betere gezondheid? En zo invloed hebben op 300 aandoeningen zoals astma, post-covid, chronische hyperventilatie, luchtwegproblemen, chronische vermoeidheid? Als ademcoach kan ik jou hierbij begeleiden.

Jouw adem

Breng je aandacht nu eens naar jouw adem. Kan je je adem observeren, volgen hoe de lucht stroomt zonder er iets aan te veranderen? Voel eens waar het beweegt in jouw lichaam door de adem. Is de inademing langer of de uitademing? Is er een pauze na in en/of uitademing? En wat gebeurd er als je je aandacht zo op je adem richt?

Adem kan je ontspannen en blijvend jouw energie vergroten. Bijvoorbeeld bij long-covid. Op de foto een vrouw die op het gras in de natuur lit.

Test jezelf

Bij een efficiënte ademhaling in rust maak je gebruik van je middenrif, adem je door je neus en is je buik ontspannen. Wil je jouw adem eens nader bekijken? Ga dan eens zitten met een timer en pen en papier en ga 1 minuut je adem tekenen. Je gaat omhoog bij de inademing, omlaag bij de uitademing. Na de minuut tel je je topjes.

Idealiter heb je 6 topjes of minder. Vanaf 12 gaat je lichaam in de ‘aan’ stand, vanaf 24 spreken we over chronische hyperventilatie.

Houding, stress en adem

Voor een makkelijke optimale ademhaling is een soepel middenrif en een goede houding helpend. Je romp is rechtop, borst open. Andersom beïnvloeden adem en stress elkaar ook. Langdurige stress creeert tal van problemen. Het veranderd je adem (sneller, hoger, met andere hulpspieren) Hierdoor voel je je niet alleen gestresst maar het veranderd je houding ook. Na een tijdje kan je houding zich aanpassen aan de adem zodat die stress adem makkelijker gaat. Er ontstaat een voorovergebogen houding. Zie je hoe een visuese cirkel kan ontstaan?

Algemene gezondheid verbeteren of bij chronische aandoeningen als post-covid

Veel ademoefeningen hebben een tijdelijk effect. Je kan een energieboost creëren, je lichaam tot rust brengen, uit je hoofd komen, afkoelen als het warm is, beter slapen, trauma’s helen met adem. Het is super waardevol om een aantal van deze technieken in je eigen rugzak te hebben!

Maar hier wil ik het hebben over ademtraining waarmee je blijvende verbeteringen in jouw lijf gaat bewerkstelligen. Doormiddel van hypoxietraining kan dan. We gaan dan het ademminuutvolume verminderen door te oefenen met (lichte) ademtrek.

In 2019 werd de nobelprijs uitgereikt aan drie heren die aantoonden dat hypoxie (een situatie met minder zuurstof) zorgte voor o.a. meer rode bloed lichaampjes, betere metabolisme (energiehuishouding) en meer/beter vatenstelsel. Je traint je lichaam om de zuurstof beter op te nemen in je lichaam.

De Buteyko adem is hier ook op gebaseerd. Deze arts merkte op dat bij zijn zieke patiënten de adem veranderde. Vervolgens is hij gaan onderzoeken of je dan ook met een betere adem weer gezonder werd. En dat werkte. Van deze methode is veel onderzoek geweest gericht op astma. Met positief resultaat.

Een effectieve adem geeft lucht en vrijheid. Op de foto een vrouw die buiten haar armen spreid.

Aan de slag met jouw adem!

Ik ben niet officieel Buteyko geschoold maar wel in de B-Mind methodiek die dezelfde resultaten behaald. Bij deze methode werk je ook gelijk aan een aantal voorwaardenscheppende zaken en pak je de stimulering van de nervus vagus mee (een hele belangrijke zenuw om je lijf tot rust te brengen naar heling en herstel). Deze manier vergt minder tijd en is naar mijn mening makkelijker aan te leren. Met deze methode zijn mooie resultaten behaald bij onder andere post-covid, astma, chronische hyperventilatie, stressklachten, vermoeidheid. Het vergt wel tijd en een stuk doorzetten maar daar begeleid ik je in! Na de intake besluit je of je verder gaat.

Eerst eens zelf de kracht van adem ervaren?

Doe mee met een ademcirkel op 5 juni of 10 juli en ervaar een ademreis die je dieper verbind met jezelf en ruimte maakt voor meer lucht en ontspanning

Ademcoach Pauline van InNatuur yoga in kleermakerzit in het bos van Apeldoorn.

Online meer kennis vergaren en dieper in deze materie duiken?

Volg een online cursus van B-Mind. In deze trainingen leer je methodiek en de achterliggende fysiologie en wetenschap. Via deze links ontvang je van mij een gratis adem-intake + online programma naar keuze t.w.v. max 20 euro.

Master your breath.

De Master Your Breath Training is gebaseerd op wetenschap en best practices. Als deelnemer leer je de basis te leggen voor een effectieve ademhaling en daarmee je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Buteyko

De Russische arts Dr. Konstantin Buteyko is de grondlegger van een ademhalingsmethodiek waarmee je zelf je gezondheid positief kunt beïnvloeden. De ‘Buteyko Ademhaling’ is een wetenschappelijk bewezen methode en wordt in verschillende landen zoals Rusland, Australië en Groot-Brittannië medisch aanbevolen en erkend.

Yellow Belt online ademcoach opleiding

In deze opleiding tot ademcoach krijg je een overzicht van ziektes en aandoeningen, waar je direct een positieve invloed op kunt uitoefenen. Dit kan door beter te leren ademen en verschillende ademtechnieken toe te passen. Ontdek de helende kracht van de adem in deze intensieve training